Bouwen 2

donderdag 18 maart 2004 :: 12.51 uur

Geweldig weer… 20 Graden! Goed gezelschap en een boeiend onderwerp.
Gisteren was ik de hele middag en avond op stap met Herman Vuijsje, socioloog, schrijver en journalist.

Aan de noordoever van het IJ

Hij heeft me lokaties laten zien waar ‘dicht’ is gebouwd en het leven toch goed is. Centraal staat zijn pleidooi voor een duidelijk onderscheid tussen het wonen ín en búiten de stad. Ook is hij ervoor de vrees voor hoogbouw op te geven, mits goed gebouwd en onderhouden natuurlijk. Zo zouden de 80.000 woningen die er jaarlijks voorlopig bij moeten komen (ivm vervanging en toename van de vraag) voor de helft kunnen worden gebouwd in de stad, en de andere helft aan de randen en op het platteland.

Eerst gaan we naar de kop van Noord waar een projecht getekend door Koolhaas staat. Waarlijk een A-lokatie zo aan het IJ. De dichtheid is hier tussen de 30 en 50 woningen per ha. Gebouwd ten tijde van Jan Schaeffer.

Noord

De bouw op het Java-eiland (ontwerp Jo Coenen) en het KNSM-eiland (vroeger deel van de haven) vindt Herman een geslaagd voorbeeld van hoe het kan. Verdicht bouwen en toch een fijne wijk. We spreken een aantal mensen die er wonen en die zijn erg te spreken over de kleinschaligheid. Alleen de mogelijkheden voor parkeren zijn te beperkt (onder de grond?) en speelgelegenheid zou ook wat meer mogen. De dichtheid is hier zo’n 100 per ha. 30% is sociale woningbouw.

Java-eiland

Ter vergelijking: Almere 30; IJburg straks 55; Berlage zuid 80 (we zijn daar ook wezen kijken. wat heeft ie toch mooie dingen gemaakt. hadden alle architecten maar zo veel gevoel voor schoonheid, materialen én voor mensen!); de Pijp (heel populair nu) 120 woningen per ha.

Spelen op het Java-eiland

Java-eiland

Ook nog ff naar IJburg geweest en ‘Blijburg’. Ik ben benieuwd wat het gaat worden, nu is het nog een desolate zandvlakte .

Heeremabrug naar IJburg

Ontwerp van drijvende woningen

Na afloop eten bij de strekdam

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

6 Comments

6 reacties

 1. Wat goed om je daar in te verdiepen. Mooie huizen zie ik. Iedereen heeft het recht op wonen naar zijn zin. Maar 20 miljoen mensen is wel heel veel. Misschien willen veel mensen wel helemaal niet zo dicht op elkaar wonen. Wat dan? Een klein beetje natuur kunnen we toch nog wel opofferen?

  Reactie door Phersepone — donderdag 18 maart 2004 @ 15.43 uur

 2. Wonen in grotere dichtheden lijkt mij ook zinvol,
  Door middel van gemeenschappelijk groen, georganiseerde speelplekken etc. kun je gemis aan eigen tuin toch compenseren.
  Belangrijk is voorzieningenniveau en aansluiting op openbaar vervoer. Wat vaak blijkt is dat initiatieven vanuit bewoners voor gemeenschappelijke voorzieningen zorgt voor sociale samenhang in een wijk. Wil je een speeltuin, ok organiseer het samen met buurtgenoten, uiteraard gesteund door de gemeente. Hetzelfde geldt voor een kinderdagverblijf bijvoorbeeld.

  Kleinschaligheid is belangrijk denk ik maar ook het identiteit en het beperken van anonimiteit. De eilanden in Amsterdam hebben een heel sterke identiteit en zijn daarom er geliefd bij de mensen, tevens liggen ze niet geïsoleerd.

  Het is absoluut niet zinvol om alleen maar uit te breiden ten koste van het open gebied tussen de steden. Alhoewel in dorpen evengoed behoefte is aan woningen, houd het dan binnen de kern.

  Reactie door frank — donderdag 18 maart 2004 @ 22.44 uur

 3. Hm, ja, ik heb toch mijn mening over de eilanden. Er zitten een paar hele mooie projecten bij die ook wel geslaagd zijn, maar Jan, heb je er ook kinderen op straat zien spelen? Kijk maar naar één van de mooiste en duurste straten van het Borneo-eiland. Geen verkeer, maar ook geen kind. Zo ook bij de patiowoningen…….ruimte genoeg, ook openbare ruimte eromheen, maar weinig interactie op straat. Als je kijkt hoe dat zit ligt dat grotendeels aan de combinatie huur en koop. De woningen aan het water zijn koop, de woningen in de achterliggende straten zijn huur. En wat blijkt ook….de koop en huurwoningen zitten aan elkaar vast. De kopers denken vaak meer recht te hebben ten nadele van de huurders. Een voorbeeld: De koper van een huis van 3 ton euro deelt een muur met een Surinaamse familie met 5 kinderen. Een mooi streven denk je. Zeker weten, maar helaas werkt het in de praktijk niet vaak zo. De familie met 5 kinderen moet het rustiger aan doen en mag amper een spijker in de muur slaan, want het is ook de muur van de koper. Er komen wrijvingen en scheve gezichten en als puntje bij paaltje komt,weet je wel wie er de ‘schuldige’ blijkt te zijn. Ik denk dat het grootste probleem nog steeds de mentaliteit blijft en de ‘macht van het kapitaal’.
  Als mensen daar een beetje meer aan werken blijken we allemaal met elkaar te kunnen leven, op welke manier dan ook. Mooi streven he?

  Reactie door Patricia — zaterdag 20 maart 2004 @ 16.15 uur

 4. En daarna lekker gegeten bij “Voorbij het einde”? Heerlijk eten en prachtige wijnarrangementen. Jammer, dat het zo duur is, anders ging ik nog eens.

  De wijken Java-eiland en KNSM-eiland zijn prachtig gebouwd, alleen helaas ook die veel te duur voor mijn portemonnee. Er zijn nog maar weinig plaatsen in Amsterdam, waar de woningen prettig bewoonbaar zijn en de huren nog betaalbaar voor de lage inkomens. En dan leef ik nog niet eens van het absolute bestaansminimum.

  Reactie door Josefini — zondag 21 maart 2004 @ 0.39 uur

 5. wat er ook over het project gezegd wordt, één ding is duidelijk, hier wonen veel mensen bij elkaar (>3x VINEX) op een manier die wel heel ruimelijk en groots aandoet. In dit gebied is opvallend dat er nog zoveel NIET bebouwd is.

  Om nog eens verder te gaan over dichtheid: Als we de helft van de Haarlemmermeerpolder zouden volbouwen, met eenzelfde schaal/dichtheid als het centrum van Tokio, konden daar alle Nederlanders een woning vinden! (en de rest van Nederland kan dan bijv. park worden.) :-)

  De concentratie van bebouwing in en rond steden en dorpen (zoals dat gebruikelijk is in Nederland) is een groot goed. In vele landen Belgie, Portugal, Italie, etc zie in dat in centraal gelegen gebieden (als de randstad) de bebouwing als hagelslag over het landschap heen gestooit is en open ruimtes zonder bebouwing schaars zijn.

  Reactie door marcel — maandag 29 mei 2006 @ 15.33 uur

 6. Het is toch wel leuk om het ook eens met Herman Vuijsje eens te zijn want op freethinker.nl moest ik de vloer met hem aanvegen over ‘Tot hier heeft de Heer ons geholpen’. Dit gaat dus over lekker wonen in een nieuwe tijd, waarbij heilige huisjes worden afgebroken. Goed zo!

  Reactie door Pointer — zaterdag 8 september 2007 @ 21.00 uur


 • Het land in

 • Foto