Hoe zit het nou?

Aristide, de voormalige leider van Haïti, zit nu ergens op Jamaica. Hij zegt ontvoerd te zijn door de VS naar de Centraal Afrikaanse Republiek.

Hij zou ‘omver geworpen zijn door middel van een coup, ge├źnsceneerd door de Amerikanen’.

Aristide heeft veel fouten gemaakt en was misschien niet meer te handhaven. Maar komen we er nog ooit achter wat er precies is gebeurd?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 17 maart 2004 :: 11.17 uur

10 Comments

10 reacties

 1. In het boek Schurkenstaat van William Blum (en ook hier trouwens), geeft Blum een opsomming van de Amerikaanse interventie in Haiti.
  Ik geloof Aristide niet bij voorbaat, maar hij heeft wel degelijk ergens gelijk. De waarheid zal, zoals altijd, ergens in het midden liggen.

  Reactie door Archibald — woensdag 17 maart 2004 @ 11.26 uur

 2. @jan marijnissen, ik mis in dit stukje frankrijk,want die zou ook een groot belang gehad te hebben in deze coup.

  Reactie door Els — woensdag 17 maart 2004 @ 11.43 uur

 3. Ach, natuurlijk geloven jullie de heilige Aristide eerder dan dan die terroristische Amerikanen.
  O boy, hoe moorddadig moet een leider zijn voordat jullie een volk willen helpen om van hem af te komen (Saddam, Aristide)? En hoe engelachtig moet een Amerikaan zijn voordat jullie ook maar iets geloven van zijn ethische bedoelingen?

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 17 maart 2004 @ 11.45 uur

 4. Lees dit of dit stuk maar als je twijfels hebt over de Amerikaanse betrokkenheid.

  Volgens mij is Gert-Jans’s reactie trouwens doordrenkt van vooroordelen over mensen die kritisch staan tegenover de VS. Volgens mij is die houding even kortzichtig als die van anti-Amerikanisten.

  Reactie door Barry — woensdag 17 maart 2004 @ 13.04 uur

 5. Ho-ho, ik zeg helemaal niet Amerikanen engelen zijn. Onzin. Ik vind het alleen verbazingwekkend hoe een democratisch land, waarin je de president vrijelijk mag uitschelden en dat een zeer kritische oppositie en een vrije pers heeft, zo structureel wordt gewantrouwd. Die Aristide (die zijn positie lang behield mbv doodseskaders) roept wat en natuurlijk zijn het weer die foute Amerikanen die weer iets heel stiekums in hun schild voeren. Ts-ts.
  Wat nou? Al zouden ze die Aristide inderdaad via een coup het land uitgezet hebben, dan verdient Bush een mooi en stevig standbeeld (zo eentje die je niet zo maar omver trekt). Aristide was een vreselijke dictator.
  Kortom, wat is mijn punt? SP, sluit niet direct bijvoorbaat uit dat de VS heel misschien ook nog weleens iets goeds kunnen doen (terwijl Europa bleef ouwehoeren, maakte de VS bijvoorbeeld een einde aan de oorlog op de Balkan) en probeer Amerikanen eens voor te stellen als echte mensen.

  Reactie door Gert-Jan — woensdag 17 maart 2004 @ 15.02 uur

 6. Zoals in alle gevallen waar de C.I.A. in betrokken is, zal de waarheid zeeeeer lang op zich laten wachten…….. te lang, als de waarheid ooit op tafel komt.

  Reactie door Molly — donderdag 18 maart 2004 @ 8.45 uur

 7. Als de VS steeds maar in blijft grijpen in landen waar de leider volgens onze democratische idealen fout bezig is, kan zo’n land dan ooit zelf leren de juiste leiders te kiezen en weer af te zetten? Kun je democratie op een dergelijke manier afdwingen? Ik weet het niet hoor.

  Reactie door Kristel — donderdag 18 maart 2004 @ 8.57 uur

 8. Nog een stuk over de val van Aristide, dat de moeite meer dan waard is: http://www.commondreams.org/headlines04/0317-06.htm

  Reactie door Sander — donderdag 18 maart 2004 @ 15.14 uur

 9. Gert-Jan, waarom zijn oorlogscriminelen en doodseskader leiders beter voor Haiti dan een democratisch gekozen priester?

  Coup-leider Guy Philippe is getraind door de VS en bewondert Pinochet(!). Dat beloofd veel goeds.
  Human Right Watch meldt dat:
  … during Philippe’s term as police chief of the Port-au-Prince suburb of Delmas from 1997 to 1999, international monitors “learned that dozens of suspected gang members were summarily executed, mainly by police under the command of Inspector Berthony Bazile, Philippe’s deputy.”

  Hee, dat is ‘toevallig’ de doodseskaders waar je het over had vielen onder de huidige coup-leider.

  Lees ook wat de tweede man voor persoon is: Louis Jodel Chamblain.
  Hij was o.a. mede verantwoordelijk voor de eerste coup tegen Aristide en het vermoorden van honderden Aristide aanhangers.

  Waarom zijn dit soort figuren beter dan een democratisch gekozen priester?

  De VS (net als elke andere staat) is geen welzijnsorganistatie en reageert voornamelijk in het belang van het grote geld.
  Aristide wilde o.a. het minimumloon verhogen en daar was de VS niet blij mee omdat bijvoorbeeld Disney daar zijn sweatshops heeft.

  Goede achtergrond informatie over Haiti en nog meer van de Financial Times: Don’t fall for Washington’s spin on Haiti
  Of lees wat over de door de VS beschermde en gesteunde oorlogscrimineel Emmanuel Constant. De VS bombaderen Afghanistan omdat de Taliban Osama niet wil uitleveren. Maar zelf beschermen ze ook terroristen.

  Reactie door p8 — vrijdag 19 maart 2004 @ 0.01 uur

 10. Aristide is gegaan
  Met of zonder de Verenigde Staten
  Een ander aast op zijn baan
  Het volk zal het niet baten

  Reactie door guantini — vrijdag 19 maart 2004 @ 14.13 uur