Fraudedebat

Vanmiddag om 13.00 uur begint het debat met de regering dat ik voor het reces heb aangevraagd.
Op verzoek van de Kamer heeft het kabinet een uitvoerige brief geschreven over het onderwerp ‘Nederland – Fraudeland?!’. Ook die brief zal aan de orde komen. Ik zelf zal een deel van onze eigen voorstellen toelichten.

In de media is de laatste weken veel aandacht geweest voor het thema. En dat is goed, want ik denk dat we in deze niet alle heil van de overheid kunnen verwachten, maar dat ook de mensen bereid zullen moeten zijn zich in te zetten bij de strijd tegen fraude en misbruik.
Een hoogleraar zei onlangs: ‘We hebben op de werkvloer te veel een mentaliteit van collegiale flower-power. Men zegt niks meer tegen elkaar, ook niet als dat eigenlijk wél zou moeten.’ Ikzelf noem dat de cultuur van het wegkijken.

De regring moet zorgen dat de handhaving beter wordt,
de burgers moeten zorgen dat die cultuur van wegkijken verandert in spreken als dat nodig is.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 10 maart 2004 :: 11.28 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Aha, ga ik ff via het internet kijken. Tenminste als het wordt uitgezonden via het internet. Maar dat is meestal het geval.

  Reactie door Erik — woensdag 10 maart 2004 @ 11.57 uur

 2. Debatten in de plenaire zaal (zoals deze) zijn altijd live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

  Reactie door Yorick — woensdag 10 maart 2004 @ 11.59 uur

 3. Het debat wordt ook live uitgezonden op Nederland 2.

  Reactie door Yorick — woensdag 10 maart 2004 @ 12.35 uur

 4. Jan,

  Vanochtend stond de fraude in de zorg op de voorpagina. Verder stond er een verhaal in de VK dat miljarden in de zorg niet te traceren valt. Voordat jullie nu in de 2e kamer gaan roepen dat er nog meer moet worden geregistreerd het volgende. Ik ben werkzaam als controller bij een middelgroot ziekenhuis en moet in die functie rapporteren aan het CTG ( waar de liberaal de Grave onlangs een baantje heeft gevonden. Het CTG vraagt je de oren van het hoofd, elke kopje moet bij wijze van spreken worden gerapporteerd. Zo is het nacalculatieformulier van het CTG alleen al 37 tabbladen groot! Op dit formulier moet je invullen wat je werkelijke productie is, welke kosten je hebt gemaakt en de werkelijke opbrengsten. Mijn tip zou zijn in deze, vraag het CTG wat de uitgaven zijn van de ziekenhuizen van de afgelopen jaren en als deze niet voldoende informatie kan leveren, schaf dan aub dit instituut af want dan vraag ik me af waarom wij als die cijfers aanleveren.

  Reactie door Opheffer — woensdag 10 maart 2004 @ 13.48 uur

 5. hallo allemaal,

  Ik zit nu naar het debat tekijken. Tot mijn grote “verbazing” gaat het weer over niets. Den Hag ten voeten uit. anderhalf uur debateren hebben we het over; is er fraude, is er verloedering?

  Het is niet de vraag is er fraude, verloedering want daar kun je inderdaad hele dagen mee vullen. Het is een mening. Waar het werkelijk om gaat is wat gaan we er doen?

  Ik kom zelf uit semi overheid en veel contacten met de bouw. Voor mensen uit de bouw is de bouwfraude niet nieuw dat is een bestaant feit. Is het zo vreemd de uitdrukking wie dicht bij het vuur zit warmt zich.

  Wat is de oorzaak? heel makkelijk het is een cultuur, iedereen weet dat het eigenlijk niet kan, maar mijn collega doet het, niemand die er wat van zegd en wat is de straf er voor als je door de mand valt?

  Oplossing? overheden net als hele grote bedrijven een verantwoording aan aandeelhouders (kabinet). En belangrijkste naar mijn mening veel zwaardere straffen in de nederlandse staat. voorbeeld; 1,9 kilo coke zet maar weer op het vliegtuig. kleine crimineel staat eerder weer buiten dan de geen die aangifte doet.Naar Den Haag toe; ze wat je denkt en wat je werkelijk wilt zonder een uur draaien zonder wat te zeggen en in ABN wat verstaanbaar is. Hoe wil je met zulke voorbeelden nu aangeven dat de burger zich moet houden aan normen en waarden.

  Reactie door Kees — woensdag 10 maart 2004 @ 15.02 uur

 6. Heb net op de site van Barend en van Dorp gezien dat daar de heer Marijnissen komt vanavond,dan kan die nu ze verhaal wel doen,want van de week bij Nova was het progamma te vol!!!

  Reactie door Els — woensdag 10 maart 2004 @ 15.56 uur

 7. @Kees
  over ABN gesproken.
  Een bestaant feit?

  Reactie door Liesje — woensdag 10 maart 2004 @ 17.30 uur

 8. Ik zit op de achtergrond te luisteren naar twee vandaag terwijl het debat nog bezig is. Ik kan helaas niet meeluisteren omdat ik geen verbinding met de kamer krijg weet niet waar het aan ligt maar maakt niet uit. Ik denk dat het debat inmiddels al het einde nadert of zelfs al voorbij is, maar toch wil ik even zeggen Go Jan Go want het is tijd dat er wat aan gebeurd.

  Reactie door Marc — woensdag 10 maart 2004 @ 18.44 uur

 9. Het is goed dat er nu aandacht is voor het waarden en normen debat. Laat het echter niet een eenmalig debat zijn. Voer het debat regelmatig, en besteed er ook tijdens het werk aandacht aan.

  Reactie door Betty Postma — woensdag 10 maart 2004 @ 20.46 uur

 10. Hallelujah!. Of zoiets. Dank aan de SP voor dit heldere en alom goed ontvangen debat. Alle partijen toch min of meer op een lijn. Hoe is dat mogelijk?. Omdat de SP inhoudelijk sterk is. Hun doel helder voor ogen hebben en er geen politieke ego’s gestreeld hoeven worden. Dat is de kracht van een partij als de SP. Goed team/goede voorbereiding en een bezielde leider. Een partij die gaat voor een rechtvaardige samenleving. Daar wil je toch allemaal bijhoren. Of niet dan?

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 10 maart 2004 @ 21.45 uur

 11. Waarde partijgenoot Jan,

  Jij noemde Nederland een tweede sicilie of zoiets dergelijks, nou dat is een belediging voor sicilie jan !

  Als je ziet (ik ben er geweest en kijk dagelijks naar het italiaanse nieuws) kan Nederalnd een puntje zuigen aan de wijze waarop men daar sinds een jaar of 5 grote fraudezaken oprolt en de een na de andere witteboordencrimineel achter de tralies zet, na de door van rechter falcone etc is daar het roer finaal omgegegaan.
  de uitspraken van ons kabinet zijn daar nog maar “slapjes” bij te noemen.

  Ga er eens op vakantie, een prachtig eiland met orde en gezag.

  Reactie door jack Wammes — woensdag 10 maart 2004 @ 22.03 uur

 12. Ik ga geen Barend en van Dorp kijken, ik moet er niks van weten. Eerst effe inlezen wat er vandaag precies gedaan is en morgen de uitgebreide mening van Jan lezen.

  Reactie door Mar — woensdag 10 maart 2004 @ 22.19 uur

 13. Ik kan Barend en Van Dorp nu niet kijken, moet nog een verslag maken. Maar weet iemand of het nog herhaald wordt of op internet te vinden is?
  Alvast bedankt,
  Hanta

  Reactie door Hanta — woensdag 10 maart 2004 @ 22.51 uur

 14. Je hebt gelijk heer Marijnissen het graaien en grijpen in de top van bedrijven en politiek gaat door naar beneden.
  Ik ben zelf toezichthouder en buitengewoon opsporingsambtenaar en hoor regelmatig,naar mijn beleving te vaak dat men het in de top ook niet zo nauw neemt.

  Reactie door Toonen — woensdag 10 maart 2004 @ 23.00 uur

 15. Barend en van Dorp gezien?. Wat een walchelijk debielenclubje is dat toch. Desondanks alle respect voor de manier waarop je (tussen hun geblaat door) het SP standpunt op tafel wist te krijgen.

  Reactie door Alie Dekker — woensdag 10 maart 2004 @ 23.41 uur

 16. @ Hanta – Barend&vanDorp wordt rond half één herhaald op RTL4.

  Reactie door Jacco — donderdag 11 maart 2004 @ 0.15 uur

 17. hoi jan ik vond het een goede binnenkomer vandaag en het komt wel goed met het fraude debat , maar mensen dit is niet alleen de taak van de 2e kamerfractie maar ook de taak van de burger en de plaatselijke afd want vergeet niet dat de grote fraudeurs van nu vroeger plaatselijke aannemertjes en gemeentelijke ambtenaartjes waren ,dus mensen pak het probleem bij de wortel aan en begin in je eigen gemeente

  Reactie door henk verbeek — donderdag 11 maart 2004 @ 0.16 uur

 18. Zag je nog net even bij Barend en van Dorp.
  Volhouden!

  Waar ik me wel zorgen over maak is de wijze waarop de media ermee om gaan. Het lijkt alsof half nederland zo corrupt is als wat, en het lijkt me niet de bedoeling dat we die naam ook in het buitenland krijgen.

  Reactie door Molly — donderdag 11 maart 2004 @ 0.27 uur

 19. De media krijgt er tegenwoordig van rechts en links van langs. Ik vind het wel vreemd dat de televisie-media het er vandaag massief over eens was dat dit debat vaag of onzinnig was. Ik vond het een zeldzaam sereen en productief debat eigenlijk. Ook barend en van dorp vanavond was van een zeldzame schoonheid met als grote winnaar: Marc-Marie Huijbregts. Ja Jan je hebt een imago-probleem, het is niet eerlijk maar je hebt het wel dus…wat ga je eraan doen?

  Reactie door PsiesDrom — donderdag 11 maart 2004 @ 1.25 uur

 20. bob fosko
  Raggende dude Bob Fosko was vanmorgen te gast.

  Trackback door Adam Curry's Weblog — donderdag 11 maart 2004 @ 9.52 uur

 21. Geachte lezer,

  We bespeuren nu al enige maanden een trend bij instanties waar met publiek geld fraude wordt gepleegd of dat er kosten overschrijdingen worden gerealiseerd die niet meer in verhouding staan met het werkelijke budget.

  Enkele voorbeelden.

  - Ziekenhuis personeel wordt betaald vanuit de AWBZ
  - Gemeentelijk project inzake archeologie heeft een budget van EUR 62.000. project eindigt met een verlies van EUR 300.000.
  Er stappen vier wethouders op.
  - De belastingdienst durft de vrijstaatjes niet te benaderen omdat dit moeilijkheden zou kunnen opleveren.
  - een groot bedrijf uit het zuiden van het land heeft waarschijnlijk voor 100 miljoen euro aan sociale lasten niet afgedragen.

  Wordt het niet eens tijd dat er fundamenteel iets gaat veranderen bij de overheid en dat er mensen worden aangesproken over de verantwoordelijkheid die een bepaalde functie met zich meebrengt.

  Om de problemen in de zorg nu een eindelijk op te lossen zullen vergaande vernieuwingen moeten worden doorgevoerd.

  Het hele sociale zorgsysteem moet op de schop, hiermee bedoel ik niet de hoogte van de uitkeringen en de duur hiervan maar de hele regelgeving er achter. Er zijn zoveel regels en uitzonderingen op de regels waardoor de gestelde regels multi-interpreteerbaar en multi-uitlegbaar zijn dat fraude gewoon in de hand wordt gewerkt. Een duidelijkere regelgevingen en het schrapen van regels kan hier alleen maar aan bijdragen.

  Verder dienen medewerkers van de overheid afgerekent kunnen worden op het leveren van wanprestaties. Dit houd dus in dat een ambtenaar ontslagen kan worden omdat hij zijn werk niet goed heeft gedaan. De ambtenaar zal geen wachtgeld regeling meer krijgen maar hij krijgt een ww-uitkering.

  etc etc

  mb

  Reactie door Martin — donderdag 11 maart 2004 @ 10.51 uur

 22. De cultuur van het wegkijken verandert alleen als men bovenaan de boom begint met snoeien.

  Reactie door Therry — donderdag 11 maart 2004 @ 10.59 uur

 23. boven in goed snoeien,
  is onder in minder snoeien nodig.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 11 maart 2004 @ 15.40 uur

 24. @martin 22

  Opzich ben ik het met je eens maar ik geloof niet zo in ontslaan omdat iemand minder presteerd. Dit levert alleen een slechte werksfeer op. Wat wel helpt is zo iemand of overplaatsen of coachen totdat hij/zij het werk wel goed doet.

  Een geintegreerd sociaal zekerheids- en zorg-systeem zou helpen. Als in maak de gezondheidszorg voor iedereen gratis toegankelijk, onderwijs gratis toegankelijk (hebben we daar niet ooit zelfs een verdrag voor afgesloten!!!) en geef iedereen een basis-loon/uitkering ongeacht of iemand nu werkt of niet. Werkenden worden dan bijbetaald door het bedrijf dat ze in dienst heeft en de basis-lonen en onderwijskosten etc. worden gefinancierd uit de omzet belastingen en belastingen op divident, rente etc.; hebben we die inkomstenbelasting ook niet meer nodig.

  (ruw idee nog slechts… ben ik aan het uitwerken)

  @therry, @folkert : mee eens!

  Reactie door Reinoud — donderdag 11 maart 2004 @ 16.27 uur

 25. Fraude of legitieme diefstal?
  Telecom providers maken zich daar debet aan!
  Alleen doen zij het niet met overheidsgelden, maar met de tegoeden van prepaid kaarten van oudere mensen die minder vaak bellen.
  Hoe moet je in normen en waarden geloven als dit soort instanties het voorbeeld geven in: “hoe besteel je je medemens”!

  Reactie door Sinne — vrijdag 12 maart 2004 @ 22.52 uur

 26. Nog een Fraude-zaak:

  belfraude

  de belfraude bij Noordzee FM ,kwam al aan het licht. De Nieuwe Revu gooit er nog een flink schepje boven op.

  Presentatrices als Jessica Broekhuis en Ellemieke Vermolen doen daar een boekje open. Soms moesten ze mensen nog een kwartier lang laten bellen terwijl de winnaar al bekend was. Of mochten de blonde callgirls niet zo vaak het woord “kans” zeggen. Want dan belden er weer minder mensen.

  Ook anonieme (vanwege ‘carriere overwegingen’..) ex-medewerkers zijn aan het woord: “.. Het is pure verlakkerij..”. En er is “..maar 0,00004% kans..” Ook bezorgden de redacteuren van de call tv programm’s de prijzen bij vrienden die ze lieten inbellen.

  Geschat wordt dat gemiddeld 50.000 bellers zijn voor een call tv programma als Puzzeltijd. Als je dat vermenigvuldigd met 0,75 eurocent kom je op een opbrengst van 38.000 euro. De helft daarvan gaat naar de telefoonboer. Eerder publiceerde Revu dat de TROS met het format ’1 tegen 100′ in twee jaar tijd 7 miljoen euro (!) via bellijnen werd binnengehaald.

  Call TV is dus lucratieve business. Inmiddels is er wel een soort van code opgesteld waardoor het verdienmodel iets anders eruit ziet. Desalniettemin blijven de spelletjes. En dat is geen liefdadigheidswerk. De Europese commissie onderzoekt momenteel of het publieke omroepen als de TROS toegestaan is om zo hun geld te verdienen.

  Reactie door Gerard van sprundel — zondag 14 maart 2004 @ 9.27 uur

 27. Het is al lang bekend dat het oplichterij is de spelletjes via radio of tv, maar mensen zien euro tekens in hun ogen, je weet maar nooit mischien heb ik wel geluk. Ik noem het naief.
  Als er niet gereageerd wordt op deze onzin is het zo af gelopen met deze spelletjes, geen verdienste voor de producer,spel stopt van zelf.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 14 maart 2004 @ 23.08 uur

 28. Nederland fraudeland, dit zit dieper dan we ons allemaal realiseren. Worden bouwbedrijven en installatiebedrijven doorgelicht, ook de industrie heeft er een handje van.

  De kunststoffen Industrie, zoals de pvc boeren, zoals:
  Dyka Steenwijk, Wavin, Omniplast, Martens en Polva voorheen, zitten in een malafide kartel waarin zowel de prijzen worden vastgesteld als afnemers onderling verdeeld worden. Iedere maand ‘vergaderen’ deze directieleden samen, was meestal in “De Salentein” in Nijkerk.

  Of zoals technische groothandels (beursgenoteerd) zoals Eriks b.v., Econosto NV, Ubel, Transmark. De fraude zit diep in het bedrijfsleven hoor.

  Waarom zijn de energieproducenten tegen het openbreken van de energiemarkt? omdat er dan geen controle meer over de markt bestaat van importen, zoals bijv. Polen of Tjechie.

  Dit is inherent aan de marktvorm (oligopolie)

  Reactie door rob van kleef — vrijdag 2 april 2004 @ 11.29 uur

 29. Zelfs de politie fraudeert, ze hebben 2 boekhoudingen omdat ze niet kunnen werken volgens inspectieregels(kortom ze hebben tekort aan personele bezetting)

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 2 maart 2005 @ 20.24 uur