No Prisoners

Sinds het lezen van ‘Van het Westelijk front geen nieuws’ van Remarque over de misdaden van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen voor burgers en soldaten, weet ik dat oorlog van mensen onmensen kan maken.

Deze schokkende beelden van CNN vormen ‘n illustratie van wat ik bedoel.
(Vergeet niet naar beneden te scrollen.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 22 februari 2004 :: 21.42 uur

15 Comments

15 reacties

 1. Bono schreef het al begin 80′er jaren: “Sunday Bloody Sunday”

  …And it’s true we are immune
  When fact is fiction and TV reality.
  And today the millions cry
  We eat and drink while tomorrow they die…

  How long must we sing this song?

  Reactie door Therry — zondag 22 februari 2004 @ 22.03 uur

 2. Mensen zijn zwak. Geld,lust en macht zijn de drugs voor de zwakken. Iedereen weet wat goed en wat slecht is maar de verleidingen zijn sterker. De media de commercie speelt daar dankbaar op in. Er zijn maar weinigen die daar niet aan ten prooi vallen. Goed doen is voor de sterken. De zwakken doen zelfs mee aan het vermoorden van onschuldigen als er maar vaak genoeg wordt gezegd dat het goed is. Ik heb medelijden met de soldaat die de trekker over haalt en in een fractie van een seconde bedenkt dat hij dit niet wil. De kogel heeft de loop verlaten het is te laat.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 22 februari 2004 @ 23.42 uur

 3. De soldaat die de trekker overhaalt en een seconde later spijt heeft bestaat niet meer. Soldaten van nu zijn vrijwilligers die het tot hun beroep hebben gemaakt om anderen te doden. Vrijwillig.
  Zonder scrupules. Ze worden daarvoor betaald.
  Huurmoordenaar heet dat.

  Reactie door Henk Wichard — zondag 22 februari 2004 @ 23.56 uur

 4. @Henk. Vrijwillig of niet. Maar in die ene seconde beseft hij dat het fout is wat hij doet. Dat hij ten prooi is gevallen aan alle invloeden van buitenaf die tot op dat moment zijn acties/keuzes hebben bepaald. En dat hij te zwak was om daar weerstand aan te bieden. Goed doen is voor de sterken. De zwakken worden gereduceerd tot willoze slaven van de macht/commercie/media. De leveranciers van de drugs die de pijn moet verzachten en de onverschilligheid moet bevorderen terwijl zij zelf de veroorzakers zijn van de pijn.

  Reactie door Alie Dekker — maandag 23 februari 2004 @ 0.42 uur

 5. Doe als Jan en lees “van het westelijk front geen nieuws”, of bekijk de film. Dan begrijp je dat ook de soldaat die de trekker overhaalt nooit de bedoeling had om moordenaar te worden, maar gehersenspoeld is om zoiets te doen. Daarna kunnen verschillende dingen gebeuren: de soldaat vergoeilijkt zich door te verschuilen achter een ander, “bevel is bevel”, de soldaat poetst zijn herinnering weg en verliest het contact met zichzelf of de soldaat gaat ten onder aan wroeging. Van alle soldaten in de Vietnam-oorlog kwam een-derde drugsverslaafd terug en kampte met immense morele problemen. Behalve een paar écht verknipte figuren is niemand zondermeer in staat moordenaar te worden. Maar mensen die hun hele leven geleerd is dat hun gelijk groter is dan de ander zijn gelijk, kunnen uit heroïsche overwegingen gemakkelijk verleid worden moordenaar te worden.

  Eén ding is veranderd sinds Remarque zijn boek schreef: het gaat niet meer om een loopgravenfront met soldaten over en weer. De slachtoffers zijn nu burgers geworden, ouden van dagen, kinderen, zwangere vrouwen, vaders en moeders thuis aan tafel. In Irak, Afghanistan, Israel en Atjeh zijn de moordenaars niet meer bezig voor Keizer, President of Vaderland, maar voor het in stand houden van een economisch-maatschappelijke structuur. Zodat Iraakse en Indonesische olie naar de V.S. kan stromen net als Israelische wapens en Afghaanse opiaten.

  De soldaat uit ’14-’18 dacht dat hij streed voor zijn land, maar zijn land was een illusie (lees het “Kaisergespräch” uit het boek). De soldaat nu denkt te vechten tegen terrorisme, maar dient alleen “corporate bussiness”. Wie zei ook alweer dat McDonalds niet kon bestaan zonder McDonell Douglas?

  Het blijft schrijnend, en het maakt nog steeds de wereld niet beter.

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 23 februari 2004 @ 0.52 uur

 6. Het zal je zoon maar zijn…

  Reactie door Hanny — maandag 23 februari 2004 @ 8.04 uur

 7. Dit is ook wel een illustratie:
  klik hier

  De mens vecht niet met blote handen tegen mammoet of tijger, dus vond het het collectieve jagen uit en later betere wapens.

  Het is voor te stellen dat soldaten die ‘collega’s’ (iederen is vijandelijk personeel in oorlog en vrede in het leger) verliezen heel makkelijk de vijand omleggen, zelfs als het in etappes gaat.

  Wat dit filmpje zo erg maakt (zinloos geweld) is dat deze soldaten in burger niet veel anders zouden zijn… Ook van de andere kant zijn dit soort praktijken gebeurd, al dan niet gefilmd.

  Als ratten in een te volle laboratorium-labyrint wordt men steeds makkelijhker in het nemen van levens en doen van geweld.

  Reactie door barend — maandag 23 februari 2004 @ 10.16 uur

 8. Ik heb het boek meerdere malen gelezen en ook de beide films die naar aanleiding van het boek zijn gemaakt heb ik gezien. Elke keer weer denk ik dat niemand na het lezen van dit boek zo gek zal zijn om zich als soldaat te laten misbruiken. Sinds het verschijnen in 1929 moeten dus miljoenen mensen dit boek hebben gelezen en zijn er verscheidene oorlogen gevoerd met vele miljoenen slachtoffers. Verkeerd gedacht van mij dus.

  Reactie door F.Baron — maandag 23 februari 2004 @ 14.45 uur

 9. Ik ken ook nog de beelden van Somaliers die Amerikaanse soldaten door de straten sleepte en juichten. Dat was schokkend en verder hoor je niemand er meer over. Er zijn vast ook filmpjes van juichende Iraki’s of Congolezen die met machettes mensen onthoofden. Daar hoor je ook niemand over. Maar als een Amerikaan het doet staat meteen iedereen weer met zijn opgeheven vingertje. Natuurlijk is het walgelijk, maar andersom is het net zo walgelijk. En om dan Marx en al zijn vrienden er weer bij te houden. De martelaren in dienst van Saddam zullen ook wel eens een glimlach vertoond hebben. Dat mensen onmensen worden in tijden van oorlog wordt ook zeer duidelijk vertoond in de film Full Metal Jacket. En bovendien kunnen we het allemaal zien bij alle docu’s op Discovery over WOII, bijvoorbeeld de Slag bij Stalingrad en eigenlijk heel operatie Barbarrossa. Als het bv. een Noord-Koreanse soldaat was geweest, dan waren die beelden gewoon verdwenen door ingrijpen van de staat en hadden we ze niet eens gezien.

  Reactie door BJ — maandag 23 februari 2004 @ 17.58 uur

 10. OORLOG IS ONRECHTVAARDIG,
  het zijn de zwakken die oorlog voeren,
  als je sterk ben heb je geen oorlog nodig om te winnen.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 23 februari 2004 @ 18.39 uur

 11. @BJ

  Natuurlijk maakt het niet uit in naam van wie of wat oorlogsmisdaden worden uitgevoerd, of het nu Stalin, Saddam of Bush is. Ikzelf denk dat in ieder land genoeg mensen te vinden zijn die in het leger hun aansluiting met een groep gelijken zoeken en snel te verleiden te zijn om gruwelijkheden te plegen.

  Ik denk dat de mensen bij de V.S. wat sneller met het opgeheven vingertje staan, omdat de V.S. zich presenteert als een het land van rechtvaardigheid en vrijheid, het “lichtend baken” vereeuwigd in het Vrijheidsbeeld, het geweten van de wereld.
  Maar als de rook is opgetrokken blijkt dat de V.S. ook zijn schaduwzijden heeft, namelijk het in dienst stellen van haar militaire overmacht ten dienste van haar eigen gewin aan macht, geld en energiebronnen. Dat kun je goed of slecht of realistisch vinden, maar het onder valse voorwendselen “bevrijden” van landen die “toevallig” ook onmetelijke energievoorraden hebben (Irak) of die nodig zijn voor een oliepijpleiding uit Azerbeidjan(Afghanistan) leidt natuurlijk wel tot opgeheven wenkbrouwen in de rest van de wereld. Zeker als de hele regering in de V.S. ook nog “toevallig” oliebelangen heeft.

  Overigens: wie haalt Marx erbij?
  Voor Marx waren nationalisme en militairisme een vloek der mensheid en hij zou gruwen als hij zou weten welke misdaden er in zijn naam zijn gepleegd.
  Oorlogsmisdaden worden ook gepleegd uit naam van David, Jezus en Mohammed en daar kunnen we hen toch moeilijk voor verantwoordelijk houden, nietwaar?

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 23 februari 2004 @ 22.24 uur

 12. Olav ten Broek,
  dat is zeker de zwakte van macht, dat men een oorlog begint om het gewin van andermans grondstof, en jonge mensen daar voor worden geofferd, voor een stel regeerders die er zelf alle belang bij hebben. Mensen tellen hier niet in, ook de armoede die er bestaat terwijl ze zelf miljarden hebben en de mensen laten barsten. Of een doods hemd zakken heeft.
  Economie is oorlog, of is oorlog economie.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 23 februari 2004 @ 23.11 uur

 13. Folkert e.a.

  Ik had zojuist onder de andere weblog van Jan Marijnissen, “Reces”, de onderstaande link geplaatst.

  Dit 5 jaar oude artikel van Ton Ronse is nog steeds actueel en zó vreselijk raak, dat iedereen het zou moeten lezen, vind ik.
  Het kijkt eerder naar de grotere krachten in onze huidige wereld dan naar de daden van individuen.

  http://www.groene.nl/1999/1/tr_gelijk.html

  Leerzaam leesvoer op de late avond!
  (Maar vergeet niet die moorden uit dat filmpje van Sander… wat is dat afschuwelijk)

  Reactie door Olav ten Broek — dinsdag 24 februari 2004 @ 0.07 uur

 14. Overigens heeft Van het Westelijk Front geen nieuws, een vervolg: de Weg terug. Niet dat je daar vrolijker van wordt.
  Trouwens, wat een interessante mensen die dit soort gruwelijkheden filmt, dan ben je pas echt iemand. Want die doen dat ook niet uit bevlogenheid om dingen aan de kaak te stellen. En je kunt je ook nog afvragen wat de aanwezigheid van zo’n camera npg oproept, met name bij een video game generatie.

  Reactie door chipo — dinsdag 24 februari 2004 @ 8.53 uur

 15. Ach. Het zijn toch maar mensen? Sinds wanneer gaan die fatsoenlijk en normaal met elkaar om? Lees eens wat webloggen hier en daar en voor je het weet staan de nagels al in je rug. Voor dieren zijn we goed. Maar mensen. Ach mensen.

  Reactie door InterNetje — dinsdag 24 februari 2004 @ 11.09 uur