Woonboot

donderdag 19 februari 2004 :: 12.53 uur

Net terug van de woonboot voor daklozen hier in Den Haag.

We zijn een beschaafd land, maar als ik in zo’n klein kamertje sta waar een dakloze zijn nachten doorbrengt bekruipt me toch de vraag: Hóe beschaafd dan wel?

De afdeling en ook de landelijke partij hebben de mensen op de woonboot wel ‘ns geholpen met geld en dingen.
Zeer terecht heb ik nu met eigen ogen kunen zien.
De sfeer is er goed. De mensen wordt warmte geboden: letterlijk en figuurlijk.

Op de woonboot

Maar nu komt ‘t: De woonboot krijgt geen enkele ondersteuning van de gemeente.
Maar is het dan niet raar dat zowel de politie als de reclassering soms bij de woonboot aankloppen om iemand onder te brengen?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

36 Comments

36 reacties

 1. Nee, dat laatste is niet raar. Als je wist hoe hopeloos (maar wel met liefde) er vaak geïmproviseerd moet worden om een noodgeval nog een plek te geven… Politie en reclassering zouden ook kunnen zeggen: zoek het maar uit zwerver. Dat dit beschamende gescharrel nodig is, dat je niet méér op structurele oplossingen terug kunt vallen is natuurlijk wèl raar en daarin vinden instellingen als het Leger des Heils de SP al jaren aan hun zijde.

  Reactie door Harry Kuiper — donderdag 19 februari 2004 @ 15.16 uur

 2. Persoonlijk denk ik dat deze mensen blij mogen zijn dat er opvang is en als het dan in een klein kamertje is, wat is daar het probleem van??Bedenk maar maar eens hoe het is als je in een verzorgings of verpleegtehuis moet verblijven dan heb je ook geen kamertje voor je zelf en dan moet je ook nog je eigen wc-papier kopen.

  Reactie door riek — donderdag 19 februari 2004 @ 15.50 uur

 3. ” Maar is het dan niet raar dat zowel de politie als de reclassering soms bij de woonboot aankloppen om iemand onder te brengen? ”

  Ja, dat is raar. Mooi voor de gebrachte mensen dat er wat is, maar niet dankzij de overheid.

  En het is die overheid die ze daar neerzet.

  Lekker terug naar 1900, leven op giften van de rijken en gegoeden arbeiders ende winkeliers…

  ‘V’V'D’ ?
  “D”66 ?
  “c”d”A ?

  Hebben wij als SP al een noodopvang naast de zorgcentra?
  Met vrijwillige bijdrage? Zou ik graag doen!

  Eerst peilen of en zo ja hoeveel men per jaar wil doneren en dals dat werkt, verdubbelen en 2 centra openen.

  Reactie door barend — donderdag 19 februari 2004 @ 16.38 uur

 4. @Riek: het is maar hoe je het bekijkt… het feit dat de ene groep het echt slecht heeft hoeft nog niet te betekenen dat andere groepen het dan ook maar met minder mee toe moeten kunnen.

  De situatie in verpleegtehuizen is ook echt onder de maat maar de opvang van dak en thuislozen is vaak echt slecht geregeld of vaak zelfs niet aanwezig. Het zou zelfs niet eens noodzakelijk moeten zijn maar dat is wat anders…

  Reactie door Reinoud — donderdag 19 februari 2004 @ 16.43 uur

 5. Waarom is dat raar? Heel veel daklozen zouden niet anders willen. We moeten ze helpen zoveel we kunnen maar niet ten koste van alles en hebben gemeentes al niet genoeg op hun dak? Zeker in grote steden. De overheid hoeft niet overal voor op te draaien hoor. Als er geld vrij moet komen voor zaken als daklozen zorg er dan eerst maar eens voor dat kinderblijslag en AOW inkomensafhankelijk wordt. Maar daar branden jullie in Den Haag je vingertjes niet aan hè?

  Reactie door Jeanette — donderdag 19 februari 2004 @ 17.55 uur

 6. Inderdaad veel mensen kiezen bewust voor een dakloos bestaan. Tevens hebben de meeste toch wel enige vorm van financiele middelen, de zogenaamde dak- en thuislozen uitkering. Ik weet dat dat niet veel is maar zij hebben b.v. ook geen woning kosten e.d.

  Reactie door Rode Peper — donderdag 19 februari 2004 @ 18.34 uur

 7. http://www.sp.nl/nieuws/nwsoverz/div/actieplan_onderdak.stm
  Uit het SP Program.

  Reactie door Peter — donderdag 19 februari 2004 @ 19.16 uur

 8. Geef ze elk een woonboot….! Of zou het niet beter zijn om deze mensen eerst gedwongen af te laten kicken en ze daarna een stadsreinigingsbakfiets te geven en ze tegen een normale uitkering/salaris de stad en de parken schoon te laten maken? En pak daarna het drugs- en drankprobleem in Nederland eens keihard aan, (want daar ligt de oorzaak van dit probleem), I.p.v. voor een volkomen belachelijke tabakswet te kiezen, die het roken op openbare plaatsen en op de werkplek verbiedt!

  Reactie door Altar — donderdag 19 februari 2004 @ 22.02 uur

 9. Beste Altar, ik ben het helemaal met u eens.

  Reactie door riek — donderdag 19 februari 2004 @ 22.16 uur

 10. Weet je Riek, (of kan ik me beter tot de S.P. richten? Het lijkt wel of de politici in Nederland, (die in principe verantwoordelijk zijn voor de problemen), er helemaal niet bij gebaat zijn om die ook op te lossen? Waarom… ze bestaan dankzij die problemen en danken hun riante salaris er aan. Als je de problemen op gaat lossen zit je zo zonder werk, dus je bent niet gek, toch? Sterker nog ik heb de absolute oplossing voor het allergrootste probleem waar Nederland mee kampt. Het enige wat de politiek hoeft te doen is mijn voorstel exact en wel direct uitvoeren… dan is dat probleem in ieder geval een stuk minder, zo niet geheel opgelost. Maar wedden dat geen politicus.. nog politieke partij geïnteresseerd is? Gewoon omdat ze bang zijn om beslissingen te nemen en misschien hun macht kwijt te raken.. Daarom is de politiek in Nederland zo’n triest zooitje geworden.

  Maar hier is de oplossing voor het maatschappelijke probleem wat Nederland steeds meer onderuit haalt:

  “AANPASSEN OF OPROTTEN?” Wat ik bedoel… is niet om mensen willekeurig op huidskleur of andere kenmerken oppakken en zonder vorm van proces het land uitzetten! Dat is niet menselijk en wat zou je er mee opschieten? Weinig denk ik. Maar we zijn zo langzamerhand wel in een fase gekomen dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren op het gebied van integratie van vreemdelingen die hier willen wonen….! En dat is niet, dat Nederlanders zich aan buitenlanders gaan aanpassen… maar dat buitenlanders zich aan Nederlanders moeten aanpassen, (en wie dat niet wil… die rot maar op!) We kunnen het niet langer accepteren dat enkelingen- of groepen buitenlanders hier de dienst uit gaan maken of terreur uitoefenen of zich met criminaliteit bezighouden of Nederlandse vrouwen voor rotte vis uitmaken of Nederlanders verwonden of vermoorden. Daar moet nu een eind aan komen, (desnoods met geweld). En dat kan door iedereen die hier wil wonen en werken een Nederlands paspoort en de Nederlandse nationaliteit te geven, (en daarmee is die persoon gebonden aan de Nederlandse wetten). Wie dat niet wil… krijgt voor maximaal twee maanden een verblijfsvergunning en zal zich regelmatig bij de vreemdelingendienst moeten melden. En nu komt het… wie zich misdraagt of zich niet aan de wet wil houden… wordt gestraft als Nederlander of anders op grond van de verblijfsvergunning het land uitgezet. Deze oplossing is de enige juiste en er moet strikt de hand aan gehouden worden. Dan zijn we geen racisten of facisten, nee, dan beschermen we gewoon onze belangen en onze burgers…. En dat is toch niet meer dan normaal lijkt me?

  Reactie door Altar — donderdag 19 februari 2004 @ 23.01 uur

 11. Het is blijkbaar makkelijker mensen uit en van deze maatschappij te proletariseren dan van proletaren maatschappelijk bewuste mensen te maken. Het eerste is dagelijkse routine, het tweede klassenstrijd en de democratie van beneden op opeisen.
  De solidariteitsstrijd,jewel.Dat ingewikkelde gedoe dus.

  Dit contra dictionair proces wordt door werkloosheid, scheidingen, drugsgebruik, crimineel gedrag enz. in stand gehouden.
  Het toont de kwetsbaarheid van sociale zekerheden en algemeen maatschappelijke veiligheidsgevoelens in allerlei zijn vormen op schrijnende wijze aan.

  Er is al jaren ,misschien wel generaties lang , sprake van een ‘strategische arbeidsreserve’ waardoor vele mensen aldoor buiten de boot zullen blijven vallen. Omdat dat goedkoper is..hoe graag ze daar verandering in willen en erg gemotiveerd zijn, de bijstand zullen er niet mee uitkomen.

  Omdat het zo gestuurd wordt door de bazen, de bonden en de politiek.De ‘race to the bottom’ is eveneens strategie in het machtsbelang van de bovenliggende partij, de bourgeoisie .
  Ze weten het allemaal en laten het daarbij. Egocentrischer mensen ken ik niet, het delen van macht, rijkdom, bezit is vies en contradictionair en plichtsgetrouw zullen ze zich daaraan houden.Crisis na crisis..en de demokratie wordt een anorexia patient. Totdat ze sterft en als een Phoenix herrijst in uniformen ,gouden oorlogsmedailles en generaalspetten.U kent het wel.

  Behalve links maakt rechts en extreem- rechts er echt nix beters van.Wat meer betrokkendheid bij en terugkeer van het discours, het politiek debat over het maatschappelijk alternatief vanuit de mediacultuur kan vandaag de dag geen kwaad.

  Kan er geen groot maandelijks en /of thematisch debatprogram op de omroep komen ? Voor jong en oud, rijk en arm, van hier en daarvandaan ? Bijvoorbeeld zoals Capitalism Today op BBC World. Maar dan tussen europese opinieleiders, filosofen, intellektuelen, politieke en zakelijke experts? En publiek , u dus. Als deelnemer ,niet als applausvee..

  Reactie door Peter — donderdag 19 februari 2004 @ 23.40 uur

 12. Goed Peter, je legt het met héél veel woorden goed uit… maar zolang politici blijven praten over lange termijn visie en oplossingen op lange termijn gebeurd er niets, (behalve dat er veel gepraat wordt en dat de meningen, naarmate steeds meer mensen zich er mee bemoeien, steeds verdeelder worden. Als we dringende problemen, zoals ik die heb proberen te schetsen, willen oplossen… dan moeten we morgen, wat zeg ik, vandaag nog in actie komen! Maar er gebeurt geen flikker als ik het, op z’n Amsterdams, zeg? Ik heb als voormalige Amsterdamse buschauffeur de Bijlmermeer zien bouwen en naar de verdommenis zien gaan. Ik heb de olievlek zien uitbreiden naar de westelijk tuinsteden, (ik heb zelf in de Overtoomse Veld gewoond, wat nu een Marrokanenwijk is). En uiteindelijk is heel Amsterdam, net als de andere grote steden, en nu zowat half Nederland in de problemen geraakt. Dat hebben de politici en de politieke partijen allemaal aan zien komen. Maar ze hebben geen van allen wat durven ondernemen. En de enkeling die wat zei werd voor racist uitgemaakt. Bah! En nu weten de politici zich geen raad meer en draaien en konkelen om zich aan de problemen te onttrekken. Af en toe wordt er een vrouw verkracht of een politicus vermoord of een leraar doodgeschoten… maar wie doet er daadwerkelijk iets aan… niemand toch? (het enige waar Nederlanders goed in zijn is deze slachtoffers van een falend beleid, herdenken met waxinelichtjes!) En daarom ben ik letterlijk schijtziek van politiek geworden… En ik vind volksvertegenwoordigers… “volksverraders.” Praatjes vullen geen gaatjes. Maar nogmaals ik heb de oplossing zoals ik hierboven heb omschreven… Je hoeft hem alleen maar uit te voeren! Of blijven we wachten op de leugens voor de volgende verkiezingen?

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 0.05 uur

 13. eh – waar ging ‘t ook al weer over?

  Reactie door Harry Kuiper — vrijdag 20 februari 2004 @ 0.39 uur

 14. Harry, ik kom net van de site, “Forces”, waar mensen discussiëren over het feit dat de nieuwe tabakswetten dicriminerend zijn voor rokers. Op die replay’s komen ook postings van mensen zoals jij. Ze reageren op een bericht maar bieden geen oplossing, ze voegen ook niets toe! Ik begrijp wel wat je bedoeld hoor… mijn posting wijkt af van het onderwerp maar je moet Amsterdammer of anderszijds betrokken bij de problematiek zijn, om te weten dat die woonboot met zwervers heel veel met de problemen die ik schets te maken heeft. Wat jij nu doet… is in feite hetzelfde wat de huidige politici ook doen, praten over voetbal om de echte belangrijke zaken te omzeilen! Persoonlijk had ik liever gezien dat je met een andere oplossing van de problemen in Nederland was gekomen. Zodat we met z’n allen konden kijken welke de beste is? Politiek gezwets… en nihilistisch geouwehoer heb ik al jarenlang van de volksvertegenwoordigers moeten aanhoren. Het wordt hoog tijd om eens wat te gaan doen…..!

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 1.06 uur

 15. Me dunkt dat er op een vorige post genoeg staat wat zo via het buurtwerk, de bazen waarvoor je werkt en de gemeentepolitiek in de praktijk gebracht kan worden. Meer discussie op het werk over de prive omstandigheden en de leef- en werkomgeving van de laagstbetaalde werknemers maakt de bazen misschien meer betrokken bij de sociale factoren.Het is juist vaak de verwaarlozing en geringe interesse die indirect de productiviteit en prestatie van het personeel beinvloeden. Het is dus in hun en ons aller belang er goed naar te kijken en met elkaar verantwoordeijkheid te nemen.
  Bedoel, Philips wordt nog steeds geroemd om zijn inzet voor een eigen dorp.Hevea (rubber) uit Gelderland idem. Er werd geinvesteerd in de lokale omgeving, naast de directe zaken voor de produktie. De fabriek bestaat al lang niet meer en het Heveadorp is nu een museumdorp. De oorspronkelijke huizen zijn fors in prijs gestegen.Pittoresk wonen is heel hip.Er kan veel maar zonder goede wil gaat het traag en smoort alles vlug in goede bedoelingen.
  En met elkaar en niet van bovenaf opgelegd of volgens straf- beloning systemen zoals jij schetst. De types waar jij het over hebt zijn daar allang immuun voor.Die potten nog meer agressie op.Je kunt ze beter klassebewust maken,probeer uit te leggen hoe machtsverhoudingen werken en dat politieke strijd wel helpt. Dat betekent erkenning en waardering en verbroedering.
  Het actieplan _onderdak geeft goede handvatten daarvoor.
  Wie pakt ze aan ?

  Reactie door Peter — vrijdag 20 februari 2004 @ 2.00 uur

 16. @ Altar, zie ook commentaar 1.
  tja als je ‘t zo bekijkt! Toevallig zie ik het wat anders: Jan M. snijdt op zijn eigen weblog een redelijk overzichtelijk probleem aan. Hoe gaat beschaafd Nederland om met daklozen, vraagteken. Verwacht hij misschien van z’n loglezers een bijdrage aan de meningsvorming hierover? Ik reageer inhoudelijk.
  Vervolgens slaan de stokpaarden weer op hol. Er valt geen touw meer aan vast te knopen. Mij wordt ‘politiek gezwets en nihilistisch geouwehoer’ in de schoenen geschoven – look who’s talking. N.B.: “Het wordt hoog tijd om eens wat te gaan doen…!” (Altar). Achter je pc’tje? Dit geleuter is zonde van de ruimte, de tijd, de energie en je hersens. (En overigens weet ik als Rotterdammer best dat er ook buiten Amsterdam warhoofden rondlopen hoor.)

  Reactie door Harry Kuiper — vrijdag 20 februari 2004 @ 8.37 uur

 17. IK BEKIJK HET ZO OMDAT HET VOLK EN IK DUS OOK GEEN ENKEL VERTROUWEN MEER IN DE POLITIEK HEBBEN WE ZIEN JULLIE ALS ZAKKENVULLERS DIE ONS BELASTINGGELD OVER DE BALK SMIJTEN TERWIJL DE PROBLEMEN IN NEDERLAND STEEDS GROTER WORDEN WAT IK PROBEER IS POLITICI KWAAD TE MAKEN ZODAT ZE EINDELIJK EENS TOT HET BESEF KOMEN DAT ZE HET HELEMAAL FOUT DOEN EN NATUURLIJK IS DIT JAN MARIJNISSEN ZIJN PUBLIEKELIJKE WEBLOG MAAR ER STAAT WEL BIJ DAT JE COMMENTAAR MAG GEVEN EN DAN MOET JE OP DE KRITIEK NIET DE BERICHTGEVER AANVALLEN MAAR KIJKEN WAT JE DAADWERKELIJK AAN DE PROBLEMEN KUNT DOEN>

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 10.18 uur

 18. Beste Altar,
  Het verbaast me niet jou hier te zien opduiken. Laat ik eerste hetvolgende zeggen:
  Waarom op een SP-site kritiek op de politiek dat het zakkenvullers zijn, omdat ze zichzelf zogenaamd in stand houden? En een slecht beleid hebben gevoerd al die jaren?

  Voor uw informatie: a) De SP heeft nog nooit in het kabinet gezeten, en is altijd een oppositie partij geweest. Niet echt de hoofdverantwoordelijke voor het huidige beleid dus. Ze hebben er immers altijd ‘tegen’ gevochten.
  b) De SP is de enige partij waarbij de kamerleden hun salaris in de partijkas doen, in ruil voor een modaal salaris. Met het geld in de partijkas worden o.a. acties, demonstraties, enquetes e.d. gefinancieerd.
  c) de SP zet zich 365 dagen per jaar in voor gedupeerden en onrecht in de samenleving, met het geld uit de partijkas dus… Kan ik geen zakkenvullerij noemen!

  Op jouw “aanpassen of oprotten” verhaal wil ik al niet eens in gaan. Solidariteit is een globale instelling. Andere landen wil je ook niet opzadelen met jouw problemen? Jij gooit jouw afval toch ook niet over de muur van de buren? (en dat is eigenlijk nog een te gemene metafoor)

  Reactie door Joris — vrijdag 20 februari 2004 @ 11.27 uur

 19. Voor mij is het duidelijk dat jij ook niet aan een oplossing kan bijdragen, dan maar wachten op de charismatische leider die sterk genoeg is om de problemen aan te pakken en de rotzooi van de afgelopen jaren op te ruimen.

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 11.43 uur

 20. Altar, Ik kan en wil zeker aan een oplossing bijdragen.
  Dat begint voor mij door zelf een juiste mentaliteit te hebben (lees; solidariteit) En de juiste politieke partij te steunen die zich inzet voor een beter en socialer Nederland. Voor mij is dat de SP (tenminste, ik veronderstel dat je dat bedoelt), en niet enkel meneer Marijnissen.
  Het heft in eigen hand nemen of blindelings 1 persoon/leider volgen, is in mijn opinie niet de juiste manier. Voor een beter Nederland ligt de oplossing in de politiek en jezelf: je attendeert de politici op onjuistheden in de maatschappij en/of ondersteunt de politiek met geschikte ideeen/suggesties en door te stemmen op de geschikte partij.

  Reactie door Joris — vrijdag 20 februari 2004 @ 14.36 uur

 21. @Altar:
  Goh, kun jij je ei niet meer kwijt op de gewijzigde rokenmoetmogen-site? Kom je nu hier alles behalve oplossingen aandragen terwijl je als beste stuurman aan wal staat te schreeuwen dat er oplossingen nodig zijn? Kun je jezelf niet constructiever bezighouden met het daadwerkelijk zoeken naar een oplossing?

  Reactie door Kristel — vrijdag 20 februari 2004 @ 15.29 uur

 22. Goh… Kristel, weet je wel hoe gemakkelijk het is om van mensen en/of partijen hun ware gezicht te laten zien? Je hoeft ze alleen maar even te kietelen en de ware aard van het beestje komt meteen boven….! Jij lijkt me wel een typje voor deze S.P. Voor mij- en voor de Nederlandse samenleving… lijkt deze tomatenpartij me helemaal niks.

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 15.56 uur

 23. Als ik die meningen van die SP-leden zo lees.Denken ze dat zij alleen gelijk hebben ,want ze kunnen geen tegenspraak dulden,want zodra een andere mening opduikt gaan bij de SP-leden de haren overeind staan.Dat is geen goede zaak.

  Reactie door maartje — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.05 uur

 24. Er is een groot verschil tussen tegenspraak en domme kretologie gekopieerd uit partij programma`s van dubieuze partijen

  Reactie door Bas B — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.22 uur

 25. Goed zo Maartje, zoals ik al zei, “Als je de ware aard en de onderliggende bedoelingen van volksvertegenwoordigers en haar specifieke volgelingen wilt leren kennen… moet je ze eerst uit hun tent lokken.” Dan laten ze algauw het achterste van hun gevorkte tong zien. En de bovenstaande inzenders kennen mij van, ROKEN MOET MOGEN, en zij zijn hier een, “sprekend”, voorbeeld van. Het is droevig met de Nederlandse samenleving gesteld. We hebben bijna nog een grotere hekel aan elkaar… als aan de problemen die we niet op willen lossen. Misschien moet ik uiteindelijk dan toch maar een nieuwe partij gaan oprichten. En ik garandeer jullie… dat ik de problemen dan wel de wereld uit zal helpen… (althans Nederland uit, grijns)

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.30 uur

 26. Bas B,dit bedoel ik nou dat jullie geen tegen spraak dulden,want dan krijg je zullen antwoorden zoals dubieuze partijen en hele dure woorden die je ook in normaal nederlands kan zeggen

  Reactie door maartje — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.32 uur

 27. @Maartje: Iedereen denkt toch dat hij gelijk heeft? Jij toch net zo goed, want anders zou je wel iets anders denken. Je hebt gelijk dat ik in ieder geval overeindstaande nekharen krijg van sommige reacties, maar dat heeft niet zozeer te maken met het uiten van een andere mening (iedereen heeft recht op een eigen mening). Het is meer dat mijn nekharen overeind gaan staan van de manier waarop sommige meningen worden geuit. Misschien dat andere SP-ers datzelfde ervaren.

  Reactie door Kristel — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.33 uur

 28. @Altar: Ik zeg niet te weten wat het beste is voor de Nederlandse samenleving. Door SP-lid te zijn geef ik aan wat ik het beste vind voor mij en derhalve wat ik denk dat goed zou kunnen zijn voor degenen die belangrijk zijn in mijn leven en dus wellicht ook de samenleving. Gezien jouw extreme plannen geuit op voormelde site lijk jij mij ook zeker niet in de positie in je eentje te bepalen wat goed is voor Nederland.

  Reactie door Kristel — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.36 uur

 29. Beste Altar,mag ik me alvast aanmelden,ik heb op deze site ook al aanvaring gehad met sp-ers,want toen ik wat zei moest ik huiswerk maken van een zo sp-er

  Reactie door Els — vrijdag 20 februari 2004 @ 16.38 uur

 30. Ik draai al wat langer mee in dit verknipte circuit en de gotspe is dat ik… in wat ik zeg gelijk heb. Tenminste als je logisch en vooral realistisch kunt denken. Het probleem is, dat een hele grote groep mensen in deze samenleving er bij gebaat is om het zo te houden als het is! Veranderingen brengen de bestaande cultuur in gevaar. Hebben we dat niet als lichtend en sprekend voorbeeld aan Pim Fortuin kunnen zien? Bijna hadden we de kentering in de politiek bereikt. Bijna waren de hangjassen terug op hun plaats verwezen. Maar nee… een linkse facist moest de man en het ideaal de wereld uit knallen. Dat ben ik nog niet vergeten hóór! Als je goed in elkaar steekt dan durf je een eigen mening te hebben en daar voor uit te komen. En als je wat wilt bereiken dan moet je naar de mening van anderen luisteren, (zonder kwaad te worden) En als je het op z’n best wilt doen, moet je vriendelijk en met goede argumenten die ander voor jou en je partij zien te winnen? Op alle forums die ik bezoek is daar geen sprake van. We hebben zo hardgrondig een eigen mening en vooral de pest aan elkaar, dat we helemaal nergens meer naar luisteren. En daar is de politiek, in het algemeen, de schuld van. Zij hebben niet naar het volk geluisterd en ze doen het nog steeds niet! Daarom is het zo’n pleuriszooitje in Nederland. En al degenen die mij zo graag aan willen vallen… dat mag! Maar ik heb géén van jullie op dit moment nog een betere oplossing aan zien dragen? Het enige wat jullie laten zien is dat je slaafse volgelingen van een partij of leider bent… en dan maar hoopt dat het allemaal beter gaat worden, (mag ik even braken). En wat mezelf betreft: Ik ben gewoon een voormalige Amsterdamse buschauffeur, die door de, niet nadrukkelijk genoemde problemen, met zijn werk gestopt is. En daarna uit Amsterdam Overtoomse Veld, (het Marrokanenghetto), is weggevlucht, de provincie in… (Mag ik een beetje een gekleurde menining hebben? sorry voor de beeldspraak). Maar en dat is een waarschuwing… jullie zijn er nog niet… ook jullie krijgen straks met deze problemen te maken. Ik mag dan zeker wel een beetje leedvermaak hebben hè?

  Reactie door Altar — vrijdag 20 februari 2004 @ 17.17 uur

 31. Ik ben een beetje vluchtig door enkele reacties heen gelezen en het viel me op dat er over een specifieke groep daklozen weinig wordt gezegd, namelijk de zwerfende jongeren.

  Ik weet uit ervaring van mijn persoonlijk leven dat er jongeren (18+) zijn die het heel erg slecht hebben bij hun (junkie) ouders en heel graag weg willen uit huis. Jammer genoeg is er vrijwel niemand die deze mensen wil/kan helpen. Je kunt bij gemeente/woningbouw/JIP/ etc. aankloppen, maar er is helemaal niemand die je kan helpen met het vinden van woonruimte (wat op reguliere wijze voor jongeren vrijwel onmogelijk te vinden is).

  Dan sta je voor de keuze, bij je ouders blijven, waar je leven in een neerwaardse spiraal zit, of op straat gaan wonen, proberen te blijven werken tot je wel woonruimte vind.

  Goede opvang voor daklozen is echt heel erg belangrijk, want al lijkt het soms dat mensen ervoor kiezen om zo te leven, vaak moeten ze kiezen uit twee kwaden. Ik vind het initiatief van de boot erg goed, ze hebben het in Haarlem ook al een s geprobeert, maar geen medewerking gekregen van de gemeente, erg jammer, ik denk dat deze initiatieven meer gesteund moeten worden vanuit de overheid.

  Reactie door Marjolein — vrijdag 20 februari 2004 @ 21.13 uur

 32. @Marjolein

  Daar snijd je inderdaad iets belangrijks aan, Marjolein. Het leven is nu eenmaal niet zo simpel als het op eerste gezicht lijkt.
  Dakloosheid is een symptoom van een maatschappoij die niet klopt. Daar moeten we wat aan doen.
  Stigmatiseren helpt je van de wal in de sloot. En met generalisren los je ook al niks op.
  ‘De dakloze’ bestaat niet.

  Veel succes, Marjolein!
  Laat je niet kisten!
  Lisa

  Reactie door Lisa — zaterdag 21 februari 2004 @ 0.31 uur

 33. Geachte heer Marijnissen,
  U schrijft over daklozen op een woonboot. Wist u dat er 10.000 gezinnen in dit land op een woonboot wonen, maar dat ook zij nauwelijks tot geen rechtsbescherming genieten? Bij de opheffing van de woonschepen- en woonwagenwet heeft de landelijke overheid gesteld dat lokale overheden zeer goed in staat zijn om fatsoenlijk woonschepenbeleid te maken. De Landelijke Woonboot Organisatie kan u alles vertellen over zogenaamde beschaafde regelgeving. Als belanghebbende doe ik een oproep aan de Tweede Kamer een betere rechtsbescherming te realiseren dan die er sinds de opheffing van de WWW resteert, 1 (EEN!!) artikel in de Huisvestingswet: gemeenten mogen geen algeheel verbod op het innemen van een ligplaats verordenen. We wachten op uw uitnodiging voor een gesprek!

  Reactie door liesbeth koning — maandag 23 februari 2004 @ 0.16 uur

 34. Nee, het is niet raar of vreemd dat reclassering en politie bij tijd en wjlen bij zo’n woonboot aankloppen; de nederlandse overheid (kamer en kabinet) heeft dusdanig gesneden in de daklozen opvang, dat de capaciteit van gesubsidieerde instellingen nu veel te klein is. De gedachtengang lijkt te zijn geweest;’Daklozen veroorzaken overlast. Hef dus alle bestaande voorzieningen, die het leven van een dakloze makkelijker maken, op, dan komen er vanzelf minder daklozen.’ Een gedachtengang die exemplarisch is voor het simplistisch stupide Haagse denken (vergelijk: asielzoekers/illegalen (wan-)beleid).
  Maar ondertussen kunnen reclassering en politie mensen niet zomaar de straat op gooien. Dan maar andere opvang zoeken, als de rijksoverheid niet mee wil werken.
  Wat wel heel vreemd is, is dat de reclassering geen goed reïntergratie- en huisvestingsbeleid heeft. Mensen die daarmee in aanraking komen willen we toch zo snel en zo goed mogelijk herintegreren in onze samenleving, of niet?
  Verder heb ik hier een hele hoop regelrechte onzin gelezen, stompzinnige generalisaties als: ‘Heel veel daklozen zouden niet anders willen’ of deze :’Of zou het niet beter zijn om deze mensen eerst gedwongen af te laten kicken en ze daarna een stadsreinigingsbakfiets te geven en ze tegen een normale uitkering/salaris de stad en de parken schoon te laten maken?’
  Ik heb (veel) mensen gekend die dakloos raakten. Velen doordat het slot van de voordeur plotseling vervangen bleek te zijn… Wou je die ook gedwongen laten afkicken en een stadsreinigingsfiets geven Altar?
  Of de ex-gedetineerde, die na jaren (terechte) celstraf zijn maatschappelijke schuld heeft voldaan, maar met de beste wil van de wereld geen woonruimte kan krijgen. Ja hoor, Jeannette, ze zouden niet anders willen.
  Ik word moe van dat soort dingen; het lijkt soms wel of de Haags stupiditeit niets boven het landelijk gemiddelde uitstijgt, maar er zelfs bij in het niet valt.
  Ja, er zijn (best veel) daklozen die bewust gekozen hebben voor dat bestaan, maar hou asjeblieft op met generaliseren.
  Er is overigens nog een groep daklozen; de illegalen. Binnenkort weer zo’n 15.000 erbij…. En de daklozen zoeken verder naar een slaapplaats, want zelfs zij jagen dat gezin met 4 kinderen niet van hun slaapplaats, zij zijn beschaafd, nu de rest van dit land nog.

  Reactie door Jan P. — maandag 23 februari 2004 @ 16.48 uur

 35. Dank zij Jan P. gelukkig weer met beide benen op de grond (zie ook reactie 1). Een prima samenvatting van waar het om gaat. Ik benadruk nogmaals dat mensen in de hulpverleners- en politiepraktijk vaak ‘s avonds laat voor helse dilemma’s komen te staan als iemand die er slecht aan toe is nergens onderdak kan vinden. Inderdaad, dat zullen in de nabije toekomst illegaal geworden asielzoekers kunnen zijn. Een andere categorie is al heel lang – sinds de goedbedoelde overtuiging ontstond dat voor ‘gekken’ de open maatschappij beter zou zijn dan ‘de inrichting’ – de aanzienlijke groep psychiatrische patienten die het niet gerooid hebben, de hinder gevende gestoorden.

  Reactie door Harry Kuiper — dinsdag 24 februari 2004 @ 14.43 uur

 36. stef ekkel

  Reactie door raoul — maandag 4 december 2006 @ 13.16 uur


 • Het land in

 • Foto