Al is de leugen nog zo snel …

zondag 01 februari 2004 :: 14.59 uur

Precies een jaar geleden kwam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, in de Veiligheidsraad van de VN met ‘overtuigende bewijzen’ dat Irak massavernietigingswapens had en aanmaakte. De Franse minister die een en ander niet voor zoete koek wenste te slikken, kreeg onder uit de zak. Diezelfde Colin Powell laat nu in een interview met de Washington Post weten dat hij het destijds misschien toch niet helemaal goed gezien heeft…

Hoe vaak, hoe vaak moet het nog gebeuren vooraleer mensen begrijpen dat Den Dolaard destijds een waar woord sprak, toen hij zei: ‘De eerste dode van elke oorlog is het gezond verstand.’ Anderen hebben ‘de waarheid’ al eens als het eerste slachtoffer van een oorlog aangemerkt. Beide zienswijzen zijn nu – in de zaak van de oorlog tegen Irak – aan de orde, lijkt me.

Nu krijgen van Bush en Blair de inlichtingendiensten de schuld. Zíj zouden fouten hebben gemaakt, de heren zelf natuurlijk niet. Ze hebben om tijd te rekken nu allebei een ‘objectief’ onderzoek aangekondigd. Zowel in de VS als in het Verenigd Koninkrijk gaan nu commissies de zaak onderzoeken. Tsja…

Ik kan me herinneren dat er zowel na de oorlog op de Balkan, als eerder na de eerste Golfoorlog veel kritiek is geweest op de volgzaamheid en vooringenomenheid van de media. Ook in ons land. In de Golfoorlog (begin jaren negentig) werd alles wat door de Amerikaanse propaganda werd bedacht voor waar aangenomen en uitgezonden of afgedrukt. (Wat heb ik me in die tijd geërgerd aan bijvoorbeeld NOVA!). Ook ten tijde van de Balkanoorlog, bleek later, hebben belangrijke kranten in ons land (De Volkskrant bijvoorbeeld) ondubbelzinnig partij gekozen in het conflict. De burgeroorlog werd opgedeeld in goed en slecht. Voor nuance was geen plek.

Ook inzake Irak hebben de media over het algemeen de Amerikaanse weergave van de feiten klakkeloos overgenomen. Ten onrechte, blijkt nu (weer). Maar niet alleen of juist de media zouden eens goed moeten nadenken over hun policy, wat te denken van het kabinet en partijen als VVD, CDA, D66 en LPF? Zij hebben zich op basis van leugens laten verleiden tot steun aan de oorlog van het duo Bush-Blair.

Laten we niet vergeten dat deze oorlog een gevaarlijk precedent heeft geschapen. De extreme arrogantie van de B2 (Oh nee: de B3, Balkenende moeten we niet vergeten…) heeft geleid tot een zogenaamde preventieve oorlog zónder toestemming van de VN!

Deze column verscheen februari 2004 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld