De campagne is begonnen… WORD WAKKER!

maandag 01 december 2003 :: 14.58 uur

Het internationale bedrijfsleven wilde graag één, grote, Europese markt. Ze kregen hun zin. Daarna wilde ze één munt, dat zou beter zijn voor de prijsstabiliteit en dus voor hun omzetten. Ze kregen wederom hun zin. Nederlandse politici vonden het allemaal best. Hun motto was immers al jaren ‘Hoe meer Europa, hoe liever we het hebben’.

Alle Nederlandse partijen met uitzondering van de SP staan al tientallen jaren te popelen om meer, steeds meer bevoegdheden over te hevelen naar ‘Brussel’. Ze vinden dat vooruitgang. Inmiddels zijn meer dan de helft van de Nederlandse wetten gebaseerd op Europese richtlijnen die wij verplicht moeten overnemen. Met dank aan PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks.

De SP heeft altijd op het standpunt gestaan dat Europese samenwerking prima is, te wensen zelfs, maar dat dat iets anders is als het ontmantelen van de soevereiniteit van onafhankelijke landen. ‘Samenwerking in Europa? Ja! Opheffen van Nederland? Nee!’ Steeds hebben we de Eurofielen gewaarschuwd dat uiteindelijk de grote landen altijd hun eigen wil zullen doordrijven. En als ze dat niet lukt, gaan ze gewoon hun eigen gang. Gezamenlijk Europees beleid is alleen voor de kleine landen. Grote landen gebruiken Europa alleen voor zover ze hun eigen belang daarmee een dienst bewijzen. Dat is een fact of life.

De gang van zaken rond het stabiliteitspact bewijst ondubbelzinnig de juistheid van deze visie. Eens werd afgesproken dat het begrotingstekort in de afzonderlijke landen niet meer dan 3% mocht bedragen. Hoe je ook over dat percentage mag denken: afspraak is afspraak. Daarom hebben eerder Ierland en Portugal (beide kleine landen) een vermaning van de Europese Commissie gekregen. Zo niet de grote landen Duitsland en Frankrijk. Die doen gewoon wat ze willen. Al jaren overschrijden ze de normen zonder dat er boetes worden opgelegd. Dit, terwijl de andere landen als gevolg van een hogere inflatie en een hogere rente de prijs voor hun beleid betalen.

De Euro was en is nog steeds een misbaksel, een uitvinding van het internationale bedrijfsleven en niet van de burgers. Die wilden de Euro niet. Het wordt tijd dat Nederland wakker wordt want volgend jaar gaan we bij referendum stemmen over een Europese Grondwet. U en ik weten dat we dan nóg meer bevoegd heden gaan overgeven aan dat ondemocratische Europa dat slechts het belang van het internationale bedrijfsleven centraal stelt, grote landen bevoordeelt boven de kleine en een instrument is om liberaal beleid aan de lidstaten op te dringen. Word wakker! En wek uw buurman, uw collega, uw vriend en uw familie.

Deze column verscheen december 2003 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld