Dit is het begin…

woensdag 01 oktober 2003 :: 14.56 uur

De demonstratie in Amsterdam kende een opkomst, vele malen groter dan ik had verwacht. Het was een geweldige opsteker na de slopende en deprimerende Algemene Beschouwingen. De 25.000 aanwezigen waren jong en oud, wit en zwart, werkend en werkloos, maar allemaal tégen de plannen van Balkenende II. Het was een overweldigende opening van het offensief tegen de uitverkoop van onze beschaving.

Sommigen vinden nog steeds dat woorden als ‘uitverkoop van de beschaving’ ons niet passen. Ik ben dat duidelijk niet met die critici eens. Ten eerste: er is letterlijk sprake van een uitverkoop door middel van de privatiseringen, de introductie van meer en meer marktwerking in de publieke sector en het negeren van de morele uitgangspunten van fatsoenlijke politiek. Ten tweede: ja, onze beschaving erodeert. Wetenschap en educatie, kunst en cultuur, sociale zekerheid en zorg, democratie en recht zijn de dragers van onze beschaving en op alle acht terreinen scoort Nederland al jaren een vette min.

Momenteel worden in alle steden en dorpen door de SP lokale afdelingen van het initiatief ‘Red de solidariteit!’ opgericht. Deze comités gaan actief op zoek naar misstanden, maken ze openbaar en gaan actie ondernemen om verbetering te eisen. Een goed voorbeeld is een actie in verband met slechte woon- en leefomstandigheden in een verpleeghuis. De SP-afdeling werd daarop geattendeerd door verschillende bewoners en hun kinderen. Samen met hen is men een actie begonnen die heeft geresulteerd in directe verbeteringen, én in een brief op poten van de directie aan minister Hoogervorst, waarin harde kritiek staat in verband met alle bezuinigingen. Zó moet het.

We zullen de mensen direct – van mens tot mens – moeten uitleggen wat ons boven het hoofd hangt. Zonder voorlichting geen actie! Vanaf het aantreden van het kabinet voor de zomer zijn we hier al mee bezig, maar er zijn nog heel veel mensen die niet bereikt zijn. De partij heeft veel materiaal dat gebruikt kan worden bij de voorlichtingsacties. In dat materiaal zal naast onze kritiek op B II ook veel plaats worden ingeruimd voor onze alternatieven. Het kan anders, beter, socialer!

Als we die voorlichting koppelen aan lokale acties, dan hebben we maximaal succes. Zeker als we die acties, waar mogelijk, voeren samen met maatschappelijke organisaties. De kritiek op B II zal van onderop aanzwellen om uiteindelijk succesvol te kunnen zijn.

Wij gaan door met de strijd!

Deze column verscheen oktober 2003 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld