Over de leugen die loont

vrijdag 01 augustus 2003 :: 14.54 uur

‘Het eerste slachtoffer van elke oorlog is de waarheid’, is een staand gezegde in heel de wereld.
Dat was zo toen de Amerikanen Cambodja bombardeerden zonder de burgers van de VS en het Congress in te lichten.
Dat was toen men in 1964 het Tonkin-incident verzon om over te kunnen gaan tot de zogenaamde Kerstbombardementen op Noord-Vietnam.
Dat was ook zo toen Henry Kissinger in het geheim het Chileense leger steunde bij de coup tegen Allende.
Dat was zo toen men heimelijk steun gaf aan Suharto toen hij besloot Oost-Timor binnen te vallen en daar een ware slachting aan te richten.
Het was zo tijdens de Eerste Golfoorlog, het was zo tijdens de bombardementen op Servië en Kosovo… en het is nu bij deze oorlog tegen Irak niet anders.
Bush zei dat Irak geprobeerd had om plutonium (voor een atoombom) uit Niger te betrekken. Niet waar.
Blair zei dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens ‘gevechtsklaar’ kon hebben. Niet waar.
Blair en Bush zeiden dat de VN-wapeninspecteurs hun werk niet goed deden. Zíj wisten wel waar die massavernietigingswapens lagen… Niet waar.
Saddam Hoessein is weg. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat de toekomst van Irak en de Irakezen zeer ongewis is, net zo ongewis als de toekomst van de mensen in Afghanistan (met name buiten Kabul), de mensen in Bosnië en de mensen in Kosovo.
De firma ‘list en bedrog’ met hoofdvestigingen in Washington en Londen heeft ook filialen in Madrid, Rome én Den Haag. Ook ónze volksvertegenwoordiging is verteld dat er een ‘directe dreiging bestond van massavernietigingswapens in handen van een bewezen misdadiger’. Dat laatste klopte, maar dat eerste niet. De Veiligheidsraad van de VN (de wereldgemeenschap) had besloten om door middel van inspecteurs het eerste te onderzoeken, om een oorlog te vermijden. De VS en het Verenigd Koninkrijk hadden echter al veel eerder besloten om een oorlog te beginnen tegen Irak, een gegeven dat inmiddels door niemand meer wordt betwist. De VN werd aan de kant geschoven.
Bush rules this world, met steun van ons land. CDA, PvdA, VVD en D66 hebben Nederlandse militairen naar Irak gestuurd om de erfenis van deze op leugens gebaseeerde en onrechtmatige oorlog – die alleen de olie- en andere belangen van de VS en het VK in de regio als werkelijke reden kent – mee te bewaken in een guerrillaoorlog die zich nu aan het ontwikkelen is.
Deze partijen en deze regering zullen zich moeten verantwoorden.
Anders laten we de leugen lonen.

Deze column verscheen augustus 2003 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld