Het geheim van de SP

woensdag 01 januari 2003 :: 14.44 uur

In 2002 verscheen een boek met de titel ‘Het geheim van Oss’.
Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van onze partij in mijn woonplaats. Het is een onthullend boek (500 p., Kees Slager) dat belangstellenden volledige duidelijkheid geeft over hoe de SP daar van een splinter kon uitgroeien tot de veruit grootste partij met veel vertrouwen onder de bevolking. ‘Het geheim van Oss’ onthult eigenlijk ook ‘Het geheim van de SP’.

En dat geheim is… betrokkenheid. Het laat ons niet koud dat er mensen zijn die het niet redden zonder de hulp van ‘n ander, hier en ver weg.

Ergens tussen Kerst en Nieuwjaar zag ik op tv een reportage over de manier waarop beren in de straten van Midden- en Oost-Europa worden ‘gebruikt’ door hun ‘baasjes’. In hun jonge jeugd hebben deze beren ‘geleerd’ te dansen op een hete plaat. Nu staan ze daar… hun aard en waardigheid is hen ontnomen, hun ‘baasjes’ proberen geld te verdienen door ‘hun’ beren te laten ‘dansen’. U ziet al aan de aanhalingstekens dat in deze wereld niet alles is wat het lijkt. De mens laat zich hier niet van z’n beste kant zien.

Misbruik moet worden afgewezen, of het nu gaat om mensen of om dieren. Je schaamt je als je ziet hoe de mens misbruik maakt van zijn macht, door dieren hun waardigheid te ontnemen.

Maar, er is hoop! Mijn vriend Harry Muskee (Cuby) zei het heel mooi toen ‘ie met z’n bandleden keek naar het berenbos in Rhenen. ‘Ik heb geen hoge pet op van de mens, maar als ik dit zie dan geloof ik dat we een betere wereld kunnen maken.’ Harry is niet zo maar even bezig met iets. Hij zet zich al jaren in voor het welzijn van de beren die misbruikt worden. Harry heeft geen extra publiciteit nodig. Harry heeft immers alles al bereikt. Harry maakte Desolation…

Betrokkenheid! Weg met het cynisme!
We moeten de zaken bij de naam noemen, elkaar ondervragen, spreken met elkaar. Dáár ligt de oplossing voor de oppervlakkigheid en de ongeïnteresseerdheid. Het leven is meer dan een routine. We kunnen iets voor mekaar betekenen. Laten we ervoor zorgen dat alle mensen ertoe doen voor ons. Niemand hoort eenzaam, zonder onze aandacht het leven te hoeven leven.

Lang leve het leven! Laten we ernaar handelen. Nu en straks; hier en daar.

22 Januari is een belangrijke dag voor ons. Maar daarná begint het échte werk: voor mij, voor ons, voor u.

Deze column verscheen januari 2003 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld