Er ligt een belangrijke opdracht voor de SP

woensdag 01 mei 2002 :: 14.32 uur

Honderdduizenden mensen – meer dan ooit – hebben op 15 mei hun vertrouwen aan de SP geschonken. Dat legt een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de gekozenen van onze partij en onze partij als geheel. Onze partij heeft in deze verwarrende tijden een rol te vervullen. Ik ben mij daar zeer van bewust.
Pim Fortuyn heeft met zijn initiatief veel los gemaakt. Op harde wijze zijn we met de neus op de feiten gedrukt. Ik heb steeds beweerd dat de analyses van Fortuyn voor een groot deel de onze waren, alleen op het punt van de oplossingen liepen onze standpunten ver uiteen.

In alle eerlijkheid moeten we vaststellen dat ook wij steken hebben laten vallen. Op sommige punten en op sommige plaatsen is onze partij de laatste jaren te ver af geraakt van het principe ‘dien het volk’. Op sommige plaatsen zijn we te parlementaristisch geworden en daarmee onderdeel van het establishment. Dat moeten we veranderen.
Onze inhoud is de afgelopen jaren verder verbeterd. Dat is ook de belangrijkste verklaring voor de winst die we hebben geboekt. Maar we moeten overal en in alle geledingen van de partij terug naar nieuwe werkmethoden. De wijken in, de mensen opzoeken, met ze spreken, hun problemen samen met hen aanpakken en óplossen.
Betrokkenheid, opofferingsgezindheid en elan zijn daarbij de sleutelwoorden.
Onze partij heeft een belangrijke taak te vervullen. Geen andere partij dan de onze is beter in staat om de politiek aan de belangen van gewone mensen te koppelen.

Het is zaak het hoofd koel te houden, nuchter te analyseren en vervolgens het hart voluit te laten spreken. In de Kamer en daarbuiten. We zijn als partij de status van beginneling ontgroeit. We zijn geen belofte meer, we zullen moeten gaan leveren. Mensen willen terecht resultaten zien.
Maar dan is het wel zaak dat iedereen inziet dat we ons moeten verbeteren, dat we op alle niveaus van de partij nieuwe mensen een kans moeten geven, dat we het activisme – waarmee we groot zijn geworden – verder uitbouwen, dat we er elke dag voor zorgen dat we betekenis hebben en er toe doen. Omdat het om mensen gaat…
Graag wil ik iedereen, die eraan heeft bijgedragen dat de SP zo’n uitslag heeft kunnen maken, hartelijk bedanken voor de ideeën en de inzet.

Deze column verscheen mei 2002 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld