De Dag des Oordeels

maandag 01 april 2002 :: 14.27 uur

Het is niet anders: 15 mei is de dag dat ú het voor het zeggen hebt. U en nog zo’n 12 miljoen Nederlanders zullen dan oordelen: over de erfenis van Paars en over de richting die ons land in moet slaan. Natuurlijk reken ik op uw stem, maar ik ben zo vrij nog iets méér van u te vragen.

Namelijk: word propagandist voor de SP! U en ik zijn mensen die staan voor onze principes, maar we weten ook van wanten als het erop aan komt. Ons devies is dan: geen woorden, maar daden!

Nu kómt het erop aan. Veel mensen hebben de buik vol van de zittende politieke macht: te arrogant, te traag, te weinig vernieuwend en bovenal te veel problemen en te weinig oplossingen. Die onvrede is terecht. Jarenlang hebben we in de Kamer en daarbuiten geen mogelijkheid onbenut gelaten de grote partijen te wijzen op de problemen in de maatschappij. Onze kritiek hebben we ondersteund met onze voorstellen voor een beter beleid. Werden we aanvankelijk weggehoond, alle partijen hebben nu (in verkiezingstijd) moeten erkennen dat onderwijs, zorg en onderwijs verwaarloosd zijn en de tweedeling is vergroot. Zoveel is binnen. Maar, zoals we allemaal weten, praatjes vullen geen gaatjes en beloften in verkiezingstijd zijn daarna al snel weer vergeten.
Welke coalitie er na 15 mei ook komt: een sterke SP-fractie in de Kamer was en blijft nodig. Dat is nu wel aangetoond.
De partij heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld. Naast de ‘tegenstem’ zijn we ook de partij met de alternatieven. Zo’n 150 daarvan zijn te vinden in ons verkiezingsprogramma. We schuwen het deelnemen in colleges van B & W niet, we doen nu in meer steden mee dan ooit. Onze organisatie is versterkt. We zijn nog steeds de snelst groeiende partij van het land. Na CDA, PvdA en VVD zijn we de vierde partij. We hebben een uitstekende lijst voor de Tweede Kamer.

Allemaal argumenten waarmee u de komende weken uw collega, uw buurman, uw vrienden en familieleden kunt overhalen te stemmen op de beste partij van Nederland. Zeg tegen ze: je hart is vrij, durf het te volgen! Laat je niks op de mouw spelden, volg je verstand! Wat is er mooier dan de zekerheid dat je stem vier jaar lang – dankzij je eigen stem – in de Kamer vertolkt zal worden.
Dóe het! U zult er op 15 mei (en daarna!) geen spijt hebben.
Daar zal ík voor zorgen.

Deze column verscheen in april 2002 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld