Een gelukkig en strijdbaar 2002

dinsdag 01 januari 2002 :: 14.23 uur

2002 wordt voor u een gelukkig jaar, een jaar waarin uw dromen werkelijkheid worden. Gewoon een fijn jaar voor u en degenen die u dierbaar zijn. Dat wens ik u toe.

2002 wordt echter ook het jaar van de afrekening.
PvdA en D66 proberen nu uit alle macht afstand te nemen van de laatste acht jaar waarin ze verantwoordelijk waren voor het beleid. Ze stellen zich nu op als de pyromaan die ‘Brand!’ roept. In Paars I en Paars II hebben ze de kans gehad onze maatschappij echt vooruit te helpen, beschaafder te maken. Maar ondanks dat het economisch tij mee zat, hebben ze de publieke sector verwaarloosd, uitverkoop gepleegd van belangrijke voorzieningen en de sociale tweedeling vergroot. Nu roepen ze om het hardst dat het na de verkiezingen anders moet. De PvdA kiest nu voor het radicale midden. U mag raden wat dat betekent!

2002 wordt als een kruispunt. U en de andere kiezers beslissen dit jaar of we rechtdoor gaan met de paarse partijen, of we rechtsaf gaan met de VVD, het CDA en Leefbaar Nederland, of dat we de eerste afslag links nemen door te kiezen voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit: de SP dus.

2002 moet het jaar van de sociale wederopbouw worden.
Teveel is er de afgelopen jaren afgebroken: In de zorg, het onderwijs, het vervoer, de politie, de rechterlijke macht, de openbare ruimte.

2002 moet ook het jaar van de gelijkheid worden.
Teveel zijn in de afgelopen jaren de rijken rijker en de armen armer geworden. Onder Paars konden de zakkenvullers aan de top van het bedrijfsleven gewoon hun gang gaan. Ondertussen groeiden er 500.000 kinderen in armoede op.

2002 moet het jaar van natuur en milieu worden.
Teveel zijn de rechten van het dier, de natuur en de omgeving geschonden. Een dier is meer dan een lap vlees. Om puur economische redenen werden honderdduizenden beesten meedogenloos afgemaakt. De natuur verslonsde verder, overal verrezen bedrijfsgebouwen.

En 2002 moet het jaar van de gerechtigheid worden.
Teveel mensen zijn verstoken van schoon drinkwater, voldoende voedsel en een fatsoenlijk bestaan. Paars heeft niets gedaan aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld. Ook hierin volgden wij gewoon de VS door steun de blijven verlenen aan de politiek van het IMF en de WTO.

Dit jaar wordt een belangrijk jaar in de strijd voor een rechtvaardiger wereld. Ik reken op uw steun.

Deze column verscheen januari 2002 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld