‘Modieus gedoe hoef ik niet’

vrijdag 10 maart 2000 :: 17.39 uur

Een kijkje in de boekenkast van Jan Marijnissen
Algemeen Dagblad, 10 maart 2000

Toon mij uw boekenkast en ik zal u zeggen wie u bent. Tweede deel van een serie: een gesprek bij de boekenkast van Jan Marijnissen, fractievoorzitter van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer.

Boekenkast Jan Marijnissen
Jan Marijnissen en zijn boekenkast Tekst: Doris Grootenboer

DE BOEKENKAST van de heer Marijnissen bevindt zich in zijn werkkamer. Het zijn er eigenlijk twee. Ze zijn van een roodachtige houtsoort die lijkt op mahonie, maar de fractievoorzitter weet het ook niet.
Ze staan tegenover elkaar in een lang werkvertrek, waarin de heer Marijnissen zelf levensgroot staat afgebeeld, een olijk petje op het hoofd. Het is even schrikken als je binnenkomt, want de foto is contoursgewijs uitgeknipt en lijkt net echt.
De inhoud van de kasten is zeer divers: in de rechter barst het van de literatuur. We zien George Orwell, Gabriel García Márquez, Boudewijn Büch, Cees Nooteboom, Renate Rubinstein, Remco Campert, Gerard Reve, F. Bordewijk, Heinrich Heine, Bertolt Brecht, Goethe, Freud, de verzamelde gedichten van Gerrit Achterberg, Einstein voor beginners, maar ook het Prisma Citatenboek. Te veel om op te noemen.

Er is een afdeling muziek met Bach, Beethoven, Martin van Amerongens biografie over Wagner. En filosofie: Nietzsche, Hegel, Schopenhauer. Sigmund Freud, Jan Foudraine, van alles.
De rij politieke boeken is schier onafzienbaar: het hele oeuvre van Lou de Jong, het wat dunnere dagboek van Klaas de Jonge uit Zuid-Afrika, geschriften van journalist Willem Oltmans, werk van Joop den Uyl en van Günther Wallraff, het Duitse enfant terrible. Bovendien De geschiedenis van de Lage Landen van Jan en Annie Romein, stapels van het partijblad De Tribune.
Het kapitaal van Karl Marx staat gezellig naast Frances Fukuyama’s bijbel over de economie. Marxisme naast kapitalisme. Het zou Marijnissen een eeuw geleden op standrechtelijke executie hebben komen te staan.
Boeken van Frits Bolkestein – Marijnissen schreef zelf een boek over zijn politieke opponent, Tegenstemmen, volgens de auteur een bestseller. Tegen een boek over de marktwerking van de sociaal-democratie van Rick van der Ploeg, de huidige staatssecretaris van Cultuur, stelde Marijnissen ook weer een geschrift: Effe dimmen! Nu werkt hij met Karel Glastra van Loon (die van het bekroonde De passievrucht) aan een boek over Kosovo, De laatste oorlog. Dat komt volgende maand uit.
De rangschikking van de boeken is verschrikkelijk, maar Marijnissen beweert alles meteen te kunnen vinden. Hij leest het liefst in bed, al brengt dat het risico van in slaap vallen met zich mee: ,,Ik lees ook graag hier in de werkkamer, met de cd-speler aan.”
,,Ik heb af en toe grote behoefte aan reflectie en muziek, daar maak ik tijd voor. Dat moet ook. want politieke stukken lezen, nee, dat is niet het mooiste proza. Het belastingplan van Vermeend bijvoorbeeld, dat is echt een crime, dat compenseer ik graag. Ik lees uren per dag, ben veel met taal bezig.”

Op vakantie neemt hij wel veel boeken mee, maar die worden dan juist niet gelezen. Dan houdt-ie zich meer met de natuur, vrouw en dochter bezig. Romans zijn niet zijn favoriete genre: ,,Ik heb daar hetzelfde mee als met een bepaald soort films: die mijd ik. Dingen kunnen me wekenlang in de ban hebben, die aanvulling op het leven door een roman heb ik niet nodig.
,,Mijn voorkeur gaat uit naar non-fictie en de laatste jaren toch ook weer naar poëzie. Maar dat is vluchtiger, sneller, beperkter van omvang en gelaagdheid. Hoe een boek ruikt, is ook belangrijk. Hoe het eruit ziet… Neem dat lelijke gebleekte papier, hoe durf je een boek zo uit te geven!”
Stripboeken las hij nooit, als kind was hij altijd op straat te vinden.
Vorm en stijl en een zorgvuldige formulering zijn belangrijk voor hem, evenals een goede redeneertrant, die toont respect voor de lezer.
Eigentijds werk heeft zijn voorkeur boven ouder of klassiek werk. Krachtig besluit hij: ,,Geen Giphart of Lulu Wang. Dat modieuze gedoe hoef ik niet. Ik lees vanuit het fenomeen maatschappij.”

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld


  • In de media

  • Foto