Over belastingen…

dinsdag 01 februari 2000 :: 13.40 uur

Het was een hels karwei. Duizenden pagina’s lezen en tientallen uren vergaderen. Onderwerp: het nieuwe belastingplan. Hoog is er van de toren geblazen over dit kroonjuweel van Paars: het zou allemaal rechtvaardiger worden. De rijken zouden zelfs terugkomen uit België, beweerde men. Om belasting te betalen zeker!

Onze bezwaren tegen het plan-Zalm/Vermeend:

* Weer 5 miljard aan lastenverlichting. Het geld is waarlijk wel beter te besteden, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Bovendien, de economie draait als een tierelier, dus waarom dan nog extra geld in de economie pompen?
* Verder vinden wij het onjuist dat er geen nivellering komt. De tegenstellingen zijn de laatste jaren enorm toegenomen: terwijl het aantal miljonairs fors blijft stijgen, stelt het CBS vast dat mensen met een laag inkomen in de laatste 20 jaar er 23 procent op achteruit zijn gegaan.
* Het is onverteerbaar dat door middel van de vermogensrendementsheffing geen eerlijke belasting wordt opgelegd aan hen die hun geld verdienen met speculeren op de beurs. Zij betalen 1,2 procent belasting over hun vermogen, gebaseerd op een verondersteld rendement van 4 procent, terwijl iedereen weet dat de koersstijging over de laatste 20 jaar jaarlijks gemiddeld zo’n 20 procent is geweest.
* Tot slot vinden we het onjuist dat er niets gedaan wordt aan de hypotheekrenteaftrek voor de rijken. 7 procent van de bevolking strijkt 45 procent van het geld op!

Dit ‘Vermeende Zalm-plan voor de rechtvaardigheid’ heeft niets met Robin Hood te maken. Het is gewoon een VVD-plan, zelfs zonder PvdA/D66-sausje.

Deze column verscheen februari 2000 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld