Korthals kijkt verder

maandag 01 november 1999 :: 12.22 uur

Volgens mij is minister van Justitie Benk Korthals zo’n klassieke liberaal voor wie principes nog iets betekenen. Hij gelooft niet dat het strafrecht in staat is maatschappelijke problemen op te lossen (zo wil hij geen wet tegen de zwarte handel met toegangsbewijzen voor voetbalwedstrijden; werkt gewoon niet). Hij vindt dat de politiek zich bij het maken van wetten niet moet laten leiden door de waan van de dag (zo wil hij niet ingaan op de suggesties van de over elkaar heen buitelende fracties die om het hardst schreeuwen dat er harder moet worden opgetreden tegen pedoseksuelen).
Het CDA wil het leger inzetten bij de Europese kampioenschappen voetbal volgend jaar. Ze willen de politie voor het EK ook bevoegdheden geven die normaliter alleen mogen worden aangewend in de strijd tegen de zware criminaliteit. Doet het goed in de media, zo’n plannetje. Maar Korthals blijft rustig en riskeert daarmee volgend jaar een hoop kritiek. Dat neemt hij voor lief, principes nietwaar? Ik mag dat wel, en ik ben het nog met hem eens ook.

Want de politiek moet zich niet laten leiden door de waan van de dag. Jarenlang schreeuwde men om meer cellen. Nu staan er 2000 leeg. Weggegooid geld en er is niets opgelost.

Criminaliteit en de bestrijding ervan is iets te ingewikkeld voor makkelijke slogans. Hoedt u voor de mannen en vrouwen met een te grote mond en te weinig echte oplossingen. Hun opportunisme en hun holle leuzen leiden ons rechtstreeks naar de politiestaat. We moeten begrip hebben voor de emoties van slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen. Zij hebben het recht ongenuanceerd te zijn. Politici hebben dat recht niet. Zij moeten problemen met verstand aanpakken. Benk Korthals begrijpt dat.

Deze column verscheen november 1999 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld