Tegengas!

maandag 01 februari 1999 :: 12.14 uur

# Wim Kok is nu vijf jaar premier van dit land. Hij geeft leiding aan een kabinet van PvdA, VVD en D66. enorme bezuinigingen op de sociale zekerheid, gevolg: groeiende armoede en groeiende afstand tussen arm en rijk.
# budgettaire anorexia voor de zorg en het onderwijs, gevolg: personeel dat het niet meer ziet zitten, dalende kwaliteit, lange wachtlijsten, grotere invloed van de commercie.
# te weinig geld voor politie en gerechtelijke macht, gevolg: steeds minder toezicht op straat, hele delen van het land vrijwel verstoken van politietoezicht, weinig aandacht voor sociale preventie, enorme achterstand bij de afhandeling van zaken.
# symboolpolitiek rond het milieu, gevolg: wel ecotaksen en rekeningrijden, maar geen afdoende aanpak van de industrie die de grootste vervuiling voor zijn rekening neemt en onvoldoende investeert in een schone productie en schone producten.
# uitholling van de democratie, gevolg: steeds meer macht naar Europa, steeds meer macht naar de markt, steeds meer falende bewindslieden die blijven zitten (denk aan de Bijlmerramp).

Moeten wij met dit kabinet de volgende eeuw in? Aan het einde van elke eeuw gaan mensen nadenken over de toekomst, gaan ze nieuwe ambities formuleren en zich nieuwe doelen stellen. In het kader van de “Jaar van de Eeuw”-campagne roepen wij de mensen ook nu daartoe op.

Een belangrijk doel van ons moet zijn: het begraven van Paars en zijn neoliberale gedachten. Een samenleving van ieder-voor-zich, en “voor-enkelen-heel-veel-en-voor-velen-heel-weinig” leidt ons naar de jungle. Dat willen we niet. Tijd voor Tegengas!
3 Maart, provinciale verkiezingen: Ik reken op u!

Deze column verscheen februari 1999 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld