Het Jaar van de Eeuw

dinsdag 01 december 1998 :: 12.12 uur

Het Jaar van de Tomaat zit er bijna op. 365 dagen hebben we succesvol onder dat motto geopereerd. In 1998 boekten we flinke winst aan leden, gemeenteraadsleden en Kamerleden. Toch werden tijdens het afgelopen jaar ook een aantal zwakke plekken van de partij zichtbaar. De grote groei maakte duidelijk dat onze organisatie – te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken – niet helemaal berekend was op die groei. Daar moeten we iets aan doen, zodat ook wij millenniumproof zijn. In alle afdelingen wordt de komende maanden volop gediscussieerd over de toekomst van Nederland, Europa en de wereld, en over de vaderlandse politiek, het socialisme en de rol van de SP. In deze Tribune vindt u het verslag van het partijbestuur over de afgelopen periode. Ik wil het graag bij u aanbevelen, zodat u beslagen ten ijs kunt komen bij de discussies.

Op het congres van 1 mei volgend jaar zullen we dan de besluiten nemen die onze groeistuipen kunnen stoppen zonder dat we de vooruitgang moeten afremmen.

Want tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door. In maart (Provinciale Staten) en juni (Europees Parlement) hebben we weer verkiezingen. We komen met een nieuwe ledenwerfkampagne (te beginnen met uw inzet deze maand in het kader van de lid-werft-lid-actie). We gaan door met onze acties op lokaal en nationaal niveau, en we gaan nadenken over een nieuwe opzet van ons politieke program.

1999, het Jaar van de Eeuw, wordt weer een nieuwe episode in de ontwikkeling van de partij: een episode met verdere groei en verdere verdieping. Want, zeker, het kapitalisme had de 20ste eeuw. Het socialisme de 21ste!

Deze column verscheen december 1998 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld