Kapitale waarden

dinsdag 01 september 1998 :: 12.09 uur

De arm van het kapitaal reikt verder en verder. Wereldwijd hebben de beurzen grote problemen door de activiteiten van speculanten, met rampzalige gevolgen voor miljoenen mensen. Op initiatief van de Wereld Handels-Organisatie wordt er gewerkt aan een verdere uitbouw van de macht van het internationale kapitaal over regeringen, door middel van het MAI-akkoord. Manchester United wordt opgekocht door de mediatycoon Murdoch. Een doek van een Nederlandse meester kan alleen worden gekocht met 80 miljoen van De Nederlandsche Bank. En bij de opening van het universitaire jaar blijkt dat toplieden uit het bedrijfsleven hun tentakels nu ook al willen uitsteken naar de wetenschap en de academici.

Eerlijke politiek en onafhankelijke kunst, cultuur en wetenschap zijn de pilaren waarop een beschaafde natie rust. Eeuwenlang hebben deze pilaren fier overeind gestaan, maar nu lijken ze meer en meer aangevreten te worden door de dominante factor binnen het kapitalisme – het woord zegt het al: het kapitaal. De eerste slachtoffers zijn de gewone mensen, de mensen die eigenlijk de haver verdienen, maar hem niet krijgen. Omdat zij niet op grond van hun afkomst of vermogen over macht bezitten, moeten ze het van de politiek hebben. Daar geldt immers de macht van het getal, de democratie. Maar die democratie moet steeds meer terrein prijsgeven aan de jungle van vraag en aanbod en de macht van het geld.

Nationaal en internationaal neemt de macht van het kapitaal snel toe, omdat ook de concentratie van kapitaal toeneemt. Gelijk daarmee groeit ook de brutaliteit en daalt het respect voor de echte waarden in het leven en in de samenleving als geheel.

Deze column verscheen september 1998 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld