De managers van Paars

zaterdag 01 augustus 1998 :: 12.08 uur

Rick van der Ploeg – de oud-woordvoerder Financiën van de PvdA – gaat nu over kunst, cultuur en media. Nu is bekend dat hij een fan is van Monthy Python, maar voor de rest is hij op dit terrein een onbeschreven blad. Wat te denken van Tineke Netelenbos (eerst Onderwijs) op Verkeer en Waterstaat en de onvermijdelijke Jan Pronk op Milieu? Of de VVD’er Hoogevorst (ook ex-woordvoerder Financiën) als tweede man op Sociale Zaken?

Ter verdediging van deze keuzen wordt aangevoerd: Een goede bestuurder kan alles besturen, hij is een manager. Maar wat is het kenmerk van een manager? Hij is iemand die weinig last heeft van zijn geweten, omdat hij immers alleen maar is ingehuurd om een proces te begeleiden en hij wordt alleen maar afgerekend op het cijfer onderaan rechts op de jaarrekening. De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van de onstuitbare opkomst van de managers, ook op terreinen waar ze eerst angstvallig werden geweerd: in de ziekenhuizen, in de thuiszorg, in de museumwereld, in het onderwijs en in de sociale volkshuisvesting. Kenmerk: ze hebben geen enkele bijzondere inhoudelijke kennis en ze hebben weinig of geen affiniteit met het oorspronkelijke, wezenlijke doel van de organisatie.

Nu ook Paars II – net als het vorige kabinet – “visie” met een F (van financiën) schrijft, zijn managers natuurlijk bijzonder makkelijk. Ook in dit kabinet winnen de financieel-economische belangen het weer van de algemeen, menselijke belangen. Kennis van zaken, het hebben van een verleden en een netwerk op het betreffende terrein, en affiniteit met de doelstellingen zijn dan alleen maar lastig.

Deze column verscheen augustus 1998 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld