Zes mei: een fantastische dag!

vrijdag 01 mei 1998 :: 11.59 uur

Vijf zetels! Wie had dat vier jaar geleden durven voorspellen? Op alle fronten hebben we de laatste jaren forse vooruitgang geboekt. In de ontwikkeling van onze standpunten. In de verbetering en uitbouw van onze organisatie. In ons ledental – tot meer dan 25.000 nu -, in het aantal gemeenteraadsleden en -fracties. En nu dus een vuistvol SP’ers in de Tweede Kamer. Proficiat alle mensen die dit succes mogelijk maakten!

Over de hele linie hebben de verkiezingen een ruk naar links te zien gegeven. Naast de SP die procentueel het meest groeide, zag ook GroenLinks de aanhang fors toenemen. De winst van de PvdA (acht zetels) is met name in de laatste campagneweken tot stand gekomen, in de periode dus dat Kok allerlei sociale beloften deed aan de kiezers. Het is om die reden dat ik bij de koningin en bij informateur De Vries heb gepleit voor een kabinet dat recht doet aan de wil van de kiezer, te weten een kabinet zonder de VVD en met díe partijen die in staat zijn daadwerkelijk te zorgen voor een socialer beleid, de tweedeling en de armoede tegen te gaan, de marktwerking binnen basisvoorzieningen uit te bannen en te zorgen voor voldoende geld voor onderwijs, zorg, openbaar vervoer en natuur en milieu. Het is nu aan de PvdA te kiezen: blijft men naar rechts kijken of is men bereid de steven te wenden naar links zoals de kiezer wil. We zullen zien.

Wat er ook gebeurt, de SP is nu afgetekend de zesde partij in het parlement. Dat betekent dat we niet alleen bij de stemmingen een factor van betekenis zijn geworden, maar vooral dat we nog meer en nog beter in staat zijn om onze standpunten voor het voetlicht te brengen.

U kunt daar trots op zijn, nu en hopelijk ook de komende vier jaar!

Deze column verscheen mei 1998 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld